Slovenija
1715 ogledov

O Šiškovi dejavnosti tudi zunaj meja

Šiško štajerska varda Facebook
Obsežna reportaža s četrtega tabora Štajerske varde.

Andrej Šiško je na svojem Facebook profilu objavil povezavo do reportaže hrvaške televizije HRT1, ki govori o usposabljanju Štajerske varde. Slednja je, kot je poudaril Šiško, sklenila četrti tabor. "Zahvaljujemo se vsem udeležencem za požrtvovalnost in domačinom za topel sprejem," je še zapisal.

HRT1 sicer v reportaži poroča, da se v Sloveniji nadaljuje povezovanje Štajerske varde. "Skupina moških redno vadi vojaške veščine in taktiko, vse zaradi nezadovoljstva z ilegalnimi migracijami in slovenskimi varnostnimi organi."

To ni prvič, da so o Šiškovi vardi poročali pri naših južnih sosedih. Nedavno so podobno preportažo pripravili tudi pri hrvaški RTL.

Dejavnost varde je sicer potekala skozi vse poletje; na slovenski policiji so za STA zatrdili, da skrbno spremljajo "morebitna tveganja, ki bi bila povezana z odklonskimi ravnanji". Kot so dodali na policiji, bodo v primeru ravnanj v nasprotju z zakonodajo izvedli ustrezne zakonske ukrepe zoper tovrstne samoorganizirane skupine, a so pri opravljanju nalog dolžni spoštovati načelo zakonitosti.

štajerska varda,  novinci Slovenija Štajerska varda ponovno na urjenje

Po čem so aktualna zbiranja drugačna?

Policija doslej ni zaznala, da bi se posamezniki združevali z namenom pripravljanja, načrtovanja, organiziranja ali izvrševanja kaznivih dejanj ali prekrškov.

"Glede na stopnjo tveganja prilagajamo ukrepe za zagotavljanje varnosti in skupaj s pristojnimi tožilci presojamo zakonitost dejanj," so še pojasnili na Generalni policijski upravi. Na vprašanje, v čem se letošnje aktivnosti razlikujejo od lanskih, zaradi katerih je bil Šiško obsojen na zaporno kazen zaradi ščuvanja proti ustavni ureditvi, za STA niso konkretno odgovorili.

Hrvaški analitiki sicer zatrjujejo, da je dogajanje odraz nezaupanja v Slovensko vojsko, ki da je v slabem stanju in posledica strahu pred migranti.

Predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija Šiško je bil sicer marca po lanskih aktivnostih v bližini Apač kot prvi v Sloveniji spoznan za krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve in obsojen na osem mesecev zapora, kar je skoraj toliko, kolikor časa je preživel v priporu. Na sodbo sta se pritožila tako obramba kot tožilstvo, a obravnava na višjem sodišču za zdaj še ni bila razpisana.

Andrej Šiško štajerska varda sodba Slovenija Andrej Šiško kriv ščuvanja k spremembi ustavne ureditve

Andrej Šiško štajerska varda | Avtor: Facebook Facebook

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 22:20 23.september 2019.

    Pohvalno, saj se je treba malo gibat v naravi in skrbet za zdravje.

  • Avatar Leon
    Leon 19:00 23.september 2019.

    Kje vpisujejo kandidate ?

  • Lavdan 16:42 23.september 2019.

    Brezposelni nimajo kaj početi, pa malo telovadijo, saj je dobro za zdravje in jim ne bo škodilo.