Slovenija
2762 ogledov

Občine pozivajo vlado: Gibanje naj bo omejeno samo pogojno

koronavirus Saša Despot
Skupnost občin Slovenije je na državo posredovala poziv k načrtovanemu sproščanju omejitev v epidemiji. Med drugim predlaga, da bi gibanje med občinami pogojno omejili samo tam, kjer je zaradi števila okuženih nujna dodatna previdnost ali tam, kjer si ne želijo "turističnega pritiska". Pozivajo tudi k vzpostavitvi varstva otrok.

V Skupnosti občin Slovenije so poziv poslali "glede na stanje števila okuženih v Sloveniji in dejstvo, da se kažejo znaki prvega umirjanja pandemije ter nujnost ponovne vzpostavitve delovanja gospodarstva in drugih sistemov, z namenom zmanjšanja celotne nacionalne škode".

Predvsem pozivajo, naj se čim prej omogoči nemoteno delovanje zdravstvenih ustanov zaradi preventivnih ukrepov, sicer pa si želijo tudi zagona vseh drugih sistemov, od gospodarstva, javnega potniškega prometa, vrtcev, športa, seveda ob spoštovanju ukrepov, ki jih bo določil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Zavedajo se, da je zagon gospodarstva nujen, a opozarjajo, da tega ne bo mogoče izpeljati s sočasnim zagonom drugih javnih servisov, v kar sodi tudi zagotavljanje varstva za otroke.

Novice: V drugi polovici leta bo priložnosti še več Slovenija Od 25. aprila dalje vlada dovoljuje tudi to

"Vaša včerajšnja izjava staršem jemlje vse to"

Ob tem so na ministrstvo za izobraževanje poslali tudi odprto pismo, v katerem so kritični do izjav ministrice Simone Kustec, da naj starši, ki bodo morali ob sproščanju omejevalnih ukrepov na delo, težavo z varstvom otrok rešujejo z najemom zasebnega varstva.

Izpostavili so, da so od osamosvojitve Slovenije vse vlade zagovarjale, vzpostavljale in ohranjale visoko stopnjo kakovosti predšolske vzgoje, ki je omogočila, da so bili očetje in mame lahko enakopravno uspešni na številnih področjih njihovega dela, ob tem pa bili tudi dobri, skrbni in ljubeči starši. "Vaša včerajšnja izjava staršem jemlje vse to," so navedli.

"Zato glavni odbor Skupnosti občin Slovenije pričakuje, da vaše ministrstvo nemudoma pripravi načrte, protokole ter terminski načrt odpiranja vrtcev. V prvi fazi za vse tiste otroke, katerih starši so poklicani nazaj na delo, nato pa tudi za vse ostale. Pri tem smo vam seveda pripravljeni brez zadržkov pomagati," so zapisali.

V občinah si sicer želijo tudi, da se natančno opredeli protokol vračanja tujih delavcev na trg delovne sile v Sloveniji, njihove namestitve, testiranja ter še posebej obveznosti delodajalcev.

Koronavirus v Sloveniji Koronavirus v SLO Zdravje Najnovejše o okužbah: Na seznamu še ena občina

Podprli dvig povprečnin

Skupnost občin je sicer znova podprla tudi dvig povprečnin, ki ga predlaga vlada v drugem protikoronskem zakonu. Pričakuje pa, da se z namenom finančne razbremenitve občin na sejo DZ prioritetno uvrsti predlog zakona o finančni razbremenitvi občin in se ga nujno sprejme.

Glavni odbor je obravnaval tudi sklep, s katerim je vlada določila obseg sredstev za financiranje dodatka za nevarnost in posebne obremenitve. Na Generalni sekretariat vlade so pozvali poziv k pripravi enoznačnih navodil s kriteriji za občine, na podlagi katerih bodo lahko ravnale poenoteno pri razdelitvi in izplačilu dodatka za zaposlene v občinskih upravah in občinskih javnih zavodih.

Glede na razrez bo največ sredstev lahko pričakovano porabila Mestna občina Ljubljana, in sicer 1,3 milijona evrov na mesec, medtem ko je za občino Hodoš, ki ima 360 prebivalcev, limit postavljen pri 121 evrih mesečno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.