Slovenija
1117 ogledov

Ukrep: Pomoč novi skupini ljudi, velik dvig zneska za sezonsko delo

Aleksandra Pivec Saša Despot
Potrebna je pomoč v hmeljarstvu, pri obiranju jagod, nabiranju špargljev in pomoč na zelenjadarskih kmetijah.

"Borimo se, da bi bilo v Sloveniji dovolj kakovostne hrane. Soočamo se s težavami, tako kot drugi, zato smo pripravili številne ukrepe pomoči, nadaljnji ukrepi iz tretjega svežnja bodo na vrsti kmalu," je na začetku dopoldanske novinarske konference pojasnila ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. 

Med ključnimi ukrepi je ministrica izpostavila tudi solidarnostni dodatek za kmete in kmetice, starejše od 65 let, v višini 150 evrov in dvig zneska za opravljanje sezonskega dela v kmetijstvu z 200 na 400 evrov.

Upravičenci za izpade dohodka, predvsem iz sektorja vzreje govejega mesa in proizvodnje vina, bodo na dom prejeli obrazce, s katerimi bodo lahko uveljavljali nadomestila. Obrazec morajo izpolniti in vrniti na Agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja.Upravičenci za izpad dohodka v dopolnilni dejavnosti in v gozdarstvu pa bodo v agenciji vložili svoje zahtevke za uveljavljanje nadomestil, ki bodo objavljeni na spletnih straneh agencije in ministrstva.

Zgodilo se je prvič na tak način

Ministrstvo ob tem pripravlja še zakon o samooskrbi, izziv pa je pomanjkanje sezonskih delavcev, zato so k pomoči kmetom pozvali Slovence, kar so prvič storili na tak način, je še povedala Pivčeva. "Nad odzivom sem prijetno presenečena in se zahvaljujem vsem. Na naš poziv se je prijavilo več kot 550 ljudi, tudi družine, podjetja, posamezniki. Na nas se je obrnilo tudi 25 kmetij. Iskalcev sezonskih delavcev je zdaj še 19. Potrebna je predvsem pomoč v hmeljarstvu, za obiranje jagod, nabiranje špargljev in pomoč na zelenjadarskih kmetijah. Pripravljamo poseben portal, na katerem bomo povezali ponudnike in povpraševalce po sezonskem delu."

Pivčeva o razkritjih spornih poslov pri nabavi zaščitne opreme

Zdravko Počivalšek "Ne bom odstopil!" Slovenija Počivalšek: Gre za režiran in politično motiviran lov na mojo glavo

Ministrica, ki je tudi predsednica koalicijske partnerice stranke DeSus, je na vprašanje, kako komentira sinočnje razkritje v Tarči, kjer so z imeni, dokumenti in pričevanji razkrili, kdo vse iz politike je pritiskal za posle z zaščitno opremo s točno določenimi podjetji, dejala, da je težko sprejeti stališče o tem, kdo mora odstopiti in prevzeti odgovornost. Po njenem gre trenutno le za domneve. "Verjamem, da obstaja veliko število ljudi, ki so v teh postopkih sodelovali. Po moje morajo svoje delo opraviti inštitucije, ki naj presojajo odgovornost. V kolikor bo to storjeno in bo odgovornost ugotovljena, bomo zagotovo tisti, ki se bomo zavzeli, da je to odgovornost treba tudi prevzeti," je dejala ministrica. 

Matej Tonin Slovenija Tonin pojasnil, zakaj se ni zagovarjal v oddaji Tarča

dezurni@zurnal24.ski

dezurni 

 

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 13:16 24.april 2020.

    Pivčeva mi bolj deluje kot vinska kraljica ,ki jo pokažejo kadar pijancem najbolj ustreza .