Slovenija
19 ogledov

Občinske sanje pokopal glas premalo

Bodo ustavni sodniki prisluhnili Ankarančanom? (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Za ustanovitev občin Ankaran in Mirna je glasovalo le 45 poslancev, kar je glas premalo za preglasovanje veta DS. V Ankaranu in Mirni so razočarani in že razmišljajo o ustavnem sodišču.

Poslanci DZ so zaradi veta državnega sveta ponovno odločali o ustanovitvi omenjenih. Vendar pa je po burni razpravi, v kateri so bili strankarski interesi v ozadju, za ustanovitev glasovalo le 45 poslancev, devet pa jih je bilo proti. Ker je za preglasovanje veta potrebnih 46 glasov, to pomeni, da je zakon padel, občini pa ne bosta ustanovljeni.

 

Dušan Skerviš, predstavnik iniciative za občino Mirna, je za Žurnal24 dejal, da bodo čim prej sprožili ustavno pritožbo, saj so prepričani, da je postopek pri ustanavljanju občine Mirna tekel v skladu z vsemi zakoni. "Vsi skupaj smo talci včerajšnje dolgotrajne razprave o interpelaciji, saj je bilo število poslancev v DZ danes zelo pičlo," je pojasnil enega od razlogov za padec zakona. "Če občine ne bi želeli, bi morali zakon o ustanavljanju občin spremeniti že na začetku," je še dodal in izrazil prepričanje, da bo tako Mirnu kot Ankaranu vendarle uspelo priti do lastnih občin.

 

Gre za grdo izživljanje nad voljo ljudi. Državni svet je dal prednosti širšemu gospodarskemu interesu pred voljo ljudi, in to znotraj občine, ki je po odločbi ustavnega sodišča v nasprotju z ustavo.
Gregor Strmičnik

Vodja iniciativnega odbora za ustanovitev občine Ankaran Gregor Strmičnik je za Žurnal24 pred glasovanjem povedal, da ustanovitvi občine nasprotujejo široki politični interesi, ki niso strankarsko pogojeni. Ob tem zavrača vse očitke in "skrbi" nasprotnikov glede zaščite italijanske manjšine.

Koper bi razpadel
Vendar pa mu Luka Juri, občinski svetnik in poslanec SD, nasprotuje. Po njegovem mnenju ustanovitev občine Ankaran ne dosega zakonskih zahtev. "Eden od razlogov tistih, ki si prizadevajo za njeno ustanovitev, je želja po denarju Luke Koper, ki pa pripada vsem Koprčanom," je dejal. Poleg tega bi po njegovem v primeru ustanovitve občine Ankaran mestna občina Koper razpadla na še štiri dodatne občine. Juri priznava pravico Ankarančanov do lokalne samouprave, a ta po njegovem ni krnjena, pravica države pa je, da odloča o ustanavljanju občin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.