Slovenija
20505 ogledov

Obeta se dramatičen razplet volitev

volitve Luka Mesec Epa
Po javnomnenjski raziskavi Mediane se obeta dramatičen razplet volitev. V parlament naj bi prišlo šest, lahko pa celo devet strank.

Rezultati so se zelo odprti, saj lahko do nedelje svojo izbiro spremeni še približno četrtina volivcev, je za Delo opozorila direktorica Mediane Janja Božič Marolt.

Analize rezultata volitev v letih 2008 in 2011 so pokazale, da je takrat v zadnjih dveh dnevih in na sam dan volitev prišlo do taktičnega prelivanja glasov, od manjših sorodnih strank k večji, kasnejši zmagovalki volitev, pravijo v Valiconu. "Tudi tokrat tretjina opredeljenih anketirancev za svojo prvo izbrano stranko ocenjuje, da še vedno obstaja možnost, da si do volitev premislijo," so opozorili.

Po javnomenjski raziskavi Mediane sta Gibanje Svoboda in SDS tesno skupaj s 26,1 oziroma 24,4 odstotki podpore, na tretjem mestu pa je tesno. SD, Levica in NSi imajo po 7,8 oziroma 7,7 odstotka podpore, upoštevaje interval zaupanja pa bi na volitvah lahko dobile od 5,8 do 9,7 odstotka glasov.

SAB bi izbralo 5,6 odstotka vprašanih, a je spodnja meja intervala zaupanja pri štirih odstotkih, kar je parlamentarni prag.

Štiri stranke na parlamentarnem pragu

Piratski stranki, Povežimo Slovenijo, Gibanju Resni.ca in LMŠ so izmerili podporo, ki je nižja od parlamentarnega praga, a je zgornja meja podpore pri intervalu zaupanja pri prvih treh 4,0 odstotka podpore, pri LMŠ pa 3,8 odstotka, zato se pri vseh lahko zgodi, da pridejo v parlament, pri SAB pa, da ne pride, saj je njihova spodnja meja podpore v intervalu zaupanja prav na parlamentarnem pragu. 

Odstotek ali več podpore so dobili še Zdrava družba (1,5), Naša dežela (1,4), Desus (1,2), Naša prihodnost (1,1) in Vesna (1,0).

Raziskavo je za Delo in Pop TV Mediana opravila med 19. in 21. aprilom na vzorcu 1031 anketiranih.

Ninamedia: Povežimo Slovenijo je v parlamentu

Po javnomnenjski raziskavi Ninamedie za Dnevnik in Večer bi v parlament prišla lista Povežimo Slovenijo (4,6 odstotka), LMŠ, SAB in Resni.ca pa ne, saj imajo le 3,7-, 3,5- oziroma 3,1-odstotno podporo. Je pa interval zaupanja od 2,0 do 5,0 odstotkov. Vsem trem strankam se je sicer podpora v primerjavi z dnem prej nekoliko povečala.

"V primeru koalicije Povežimo Slovenijo ni več nobenih dilem, ali bo preskočila parlamentarni prag, ampak je bolj vprašanje kolikšen delež volivcev bo prepričala," so v komentarju raziskave zapisali v Dnevniku. 

Anketiranje za to raziskavo je potekalo telefonsko po metodi računalniško podprtega telefonskega anketiranja, pred analizo so bili podatki uteženi po starosti in izobrazbi. Anketiranih je bilo 900 ljudi.

Valicon: Obstoj SAB in LMŠ ogrožajo taktični volivci

"SAB in LMŠ sta stranki, katerih vstop v parlament v največji meri ogroža potencialni odliv taktičnih volivcev h Gibanju Svoboda. LMŠ s celotnim izkoristkom “skoraj gotovih” glasov in še nekaj malega podpornih taktičnih glasov, še lahko pride v Državni zbor. SAB je skupaj z gotovimi glasovi na spodnji meji intervala zaupanja, zato potrebuje za zanesljivo uvrstitev še kar nekaj podpornih taktičnih glasov. V letih 2014 in 2018 je k temu bistveno prispevala Alenka Bratušek v zaključnih soočenjih," so v komentarju svoje raziskave POLITIKON zapisali v Valiconu.

Volilna napoved Valicon | Avtor: Valicon Valicon

"Lista Povežimo Slovenijo bo prav tako odvisna od morebitnega taktičnega odliva glasov k SDS, a se tak scenarij zdi manj verjeten, kot v primeru LMŠ in SAB. Po drugi strani ima ta lista, podobno kot LMŠ, dovoljšno zalogo morebitnih podpornih taktičnih glasov, ki pa bi jih morali realizirati v večji meri kot LMŠ. Še manj predvidljiv je razplet pri strankah Resni.ca in Piratski stranki. Obe bi v primeru realizacije vseh morebitnih podpornih taktičnih glasov uspeli preseči štiriodstotni prag, a je kot rečeno volilna baza obeh strank manj zanesljiva in zato tudi manj predvidljiva," ocenjujejo v Valiconu. Spodaj si lahko ogledate, zakaj volivci taktično glasujejo. 

Volilna napoved Valicon | Avtor: Valicon Valicon

Po Valiconovi meritvi bi bili možno presenečenje tudi Vesna in Naša dežela, a je njihov skrajni domet trenutno pod štirimi odstotki.

Njihova napoved je v celoti izvedena prek spleta v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. Tri četrtine članov je bilo rekrutiranih s pomočjo verjetnostnega vzorčenja, rezultati pa so reprezentativni za slovensko spletno populacijo od 18 do 75 let, po spolu, starosti, izobrazbi in regiji na ravni tipa naselja, ter glede na razhajanja v napovedi rezultata in dejanskim rezultatom za volitve 2018, zagotavlajo v Valiconu. Anketa je bila opravljena od 19. do 21. aprila na vzorcu 2.911 oseb.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • mph2 17:35 22.april 2022.

    Z zakonom bi morali prepovedat vse ankete, ker so namenjene izključno "mutenju" in ustvarjanju javnega mnenja.

  • bljitva 14:11 22.april 2022.

    včeraj nam je vsem postalo jasno, da je Robert Golob ena navadna zadrogirana opica, ki na veliko laže in krade...velika katastrofa za državo, če ta levičarska drhal pride na oblast...še jokal boste za Janšo, to si zapomnite in zapišite.

  • mirror 13:52 22.april 2022.

    Odločitev naa volitvah za desne stranke pomeni napredek, višje plače ,nižji davki in višji osebni standard. Odločitev za levo politiko pa pomeni nazadovanje, nižje plače, višji davki in revščina za vse. Odločitev je vaša.