Slovenija
12 ogledov

Obetajo se odpuščanja

Znanje in kompetence, ki so v podjetju, je treba v največji meri ohraniti, je pr Žurnal24 main
Secop kompresorji. Do konca leta bo lahko tudi do 400 zaposlenih manj.
Lani bi bili pozitivni
Leto 2010. Po obsegu so proizvedli 11 odstotkov več kot leto prej. Ustvarili so 154 milijonov evrov prometa, poslovanje pa so končali pozitivno in tako poslovali bolje, kot so načrtovali.

“Konec februarja od lastnikov pričakujemo odgovor, kakšna bo nadaljnja perspektiva podjetja,” je povedal generalni direktor družbe Secop kompresorji Matjaž Strmec. V podjetju se s strategijo lastnikov, nemškega koncerna Aurelius, ne strinjajo, ker v njej ne vidijo možnosti za dolgoročni razvoj.

Manjšanje proizvodnje
Kot je povedal Strmec, je strategija lastnikov usmerjena v zmanjšanje kompleksnosti proizvodnih podjetij. “To pomeni, da se določene komponente poskušajo graditi in kupovati na zunanjih trgih z namenom, da se zmanjšajo stroški vlaganja in vzdrževanja v nove stroje,” je pojasnil. Za črnomaljsko podjetje to pomeni, da se bo 40 odstotkov današnje proizvodnje kupovalo predvsem na kitajskem, ruskem in beloruskem trgu, posledično pa to pomeni zmanjševanje delovnih mest. Če bodo izpeljali za letos zastavljene dejavnosti, bodo leto končali z od 300 do 400 zaposlenimi manj, je še pojasnil generalni direktor.

Za zdaj nad načrtovanim
Konec leta je bilo v podjetju nekaj čez 1.100 zaposlenih, konec januarja pa 1.005. Prva letošnja meseca poslujejo nad pričakovanji, do aprila pa naročila presegajo načrtovane količine za to obdobje za 13 odstotkov. “Letos sicer načrtujemo za 15 odstotkov manjšo proizvodnjo glede na lani oziroma 3,7 milijona kompresorjev,” je še povedal Strmec in dodal, da prehajajo s štiriizmenskega na triizmenski ritem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.