Slovenija
10 ogledov

Običajen uporabnik napada ne čuti

Računalnik Shutterstock
3000-krat večja obremenitev omrežja, kot smo jo poznali v prejšnjih napadih. Drastičnih upočasnitev interneta za zdaj ni.

Tuji mediji so se včeraj razpisali o novem kibernetskem napadu DDoS (Distributed denial od service), ki so ga označili za "največjega v zgodovini".

"Tovrstne napade poznamo iz preteklosti, le da so bili dosti manjši," pojasnjuje Matej Breznik iz Si-Certa. "Če smo nekdaj govorili o 100 megabitih na sekundo, je sedanji ocenjen na 300 gigabitov." Povedano drugače, to pomeni kar 3000-krat več podatkov, ki se izmenjajo preko omrežja.

Napad je po njegovi oceni vreden omembe, vendar za povprečnega uporabnika ne pomeni veliko. Drastičnih upočasnitev interneta po besedah Breznika za zdaj ni, je pa težaven način odprave problema, saj je potrebno ljudi, ki skrbijo za mreže, obvestiti, da zaprejo rekurzivne strežnike, sicer bi tudi sami lahko sodelovali v napadu.

Problem tovrstnega napada so odprti rekurzivni DNS-strežniki. Napadalci uporabljajo to lastnost, da nekateri DNS-strežniki odgovarjajo na poizvedbe vsakomur, priredijo pa tudi IP-naslove tako, da so enaki IP-naslovu ciljnega sistema.

Neprofitna organizacija Spamhaus s sedežem v Londonu in Ženevi je za napad obtožila nizozemsko podjetje Cyberbunker, kjer pa navedb še niso komentirali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.