Slovenija
2 ogledov

Obravnava o poteku meje šele spomladi 2014

meja karta bobo Žurnal24 main
Arbitražno sodišče, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, je na današnjem prvem srečanju v Haagu sprejelo časovnico poteka postopka, kot sta ga predlagali strani. Obravnava se bo začela spomladi 2014.

Arbitražno sodišče v Haagu je sporočilo, da bosta obe strani hkrati predložili memoranduma 11. februarja 2013, odgovore nanju 11. novembra 2013, obravnava pa se bo začela spomladi 2014.

To so danes sporočili s Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, čigar mednarodni urad v skladu z dogovorom med stranema arbitražnemu sodišču nudi administrativno in tehnično podporo. Srečanja so se udeležili tudi agenti obeh držav. Agentki Slovenije sta predstojnica katedre za mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti Mirjam Škrk in pravnica na zunanjem ministrstvu Simona Drenik.

Rok so spremenili

V skladu z arbitražnim sporazumom so postopki iz sporazuma začeli teči 9. decembra lani, ko je Hrvaška z Evropsko unijo podpisala pristopno pogodbo. Sporazum določa, da morata strani v enem letu, torej do 9. decembra letos, pripraviti memorandum s podrobnejšo utemeljitvijo in dokazi svojih stališč. Danes sprejeta časovnica pa kaže, da sta strani ta rok premaknili.

Arbitražno sodišče bo v skladu s sporazumom med Slovenijo in Hrvaško določilo potek meje med državama na morju in kopnem, stik Slovenije z odprtim morjem in ustrezne morske režime.

Poleg predsednika Gilberta Guillauma arbitražno sodišče sestavljajo še Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas in Jernej Sekolec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.