Slovenija
12090 ogledov

Obsodili so jo na sodišču, ker je dvignila ceno bureka

Burek Profimedias
Sodišče je lastnico lokala s hitro prehrano spoznalo za krivo.

Potem ko so inšpektorji v začetku leta obiskali podjetja na Hrvaškem in številne podjetnike oglobili zaradi dvigovanja cen, so te dni na sodišču obsodili lastnico restavracije s hitro prehrano v Slavonskem Brodu, poročajo hrvaški portali. 

Sodišče jo je spoznalo za krivo, ker je, kot piše v sodbi, "pri opravljanju gostinskih storitev uporabljala nepošteno ali agresivno poslovno prakso, prepovedano z zakonom o varstvu potrošnikov".

Inšpektorji so ugotovili, da je v njeni restavraciji burek s sirom do 31. decembra 2022 stal 15 kun oziroma 1,99 evra, 1. januarja pa je burek podražila na 16,58 kune oziroma 2,20 evra, kar je podražitev za 1,58 kune ali 0,21 evra.

Podražil se je tudi burek z mesom, in sicer s 15 kun na 2,20 evra, jogurt pa se je podražil za 1,27 kune, s štirih na 5,27 kune. Drugih izdelkov sodba ne omenja, zato je negotovo, ali sta se od celotne ponudbe hitre prehrane podražila le burek in jogurt ali pa so se podražili tudi drugi izdelki.

Zaradi tega so lastnico oglobili za 666 evrov. Sodišče je poudarilo, da je kazen mila, ker je 25. januarja 2023 vrnila cene gostinskih storitev na tiste pred uvedbo evra.

Hrvaška vlada je 5. januarja letos gospodarskim subjektom, ki so ob uvedbi evra z novim letom cene blaga in storitev neupravičeno zvišali, naložila, da cene znižajo na raven z 31. decembra 2022. Istega dne so napovedali tudi poostrene inšpekcije nadzore.

OMV bencin cene goriv Svet Tudi Hrvati "navili" cene goriva. Se še splača tankati pri sosedih? cestnina Hrvaška Svet Velike spremembe pri plačevanju hrvaških avtocest

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 22:27 03.avgust 2023.

    Če si preveč požrešen se pa to zgodi.

  • pravičnik77 18:23 03.avgust 2023.

    kdo ji je kriv ce ne zna uporabljat kalkulatorja in ne zna pretvorit iz kun (hrk) v eure... kršila je zakon in pika na škodo strank. naj bi najprej preračunala iz hrk v eure, in potem dvignila ceno, pa bi ...prikaži več bilo pravilno in pošteno. enako so delali naši trgovci in privatniki, pa zaradi neposobnih inšpekcijskih služb ni bil nihče kaznovan. edino pravilno.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 17:57 03.avgust 2023.

    Najbrž so bili ti hrvaški inšpektorji prej na praksi pri naših!? Hebejo v glavo tiste, ki so dražili za 10% onih, ki pa so cene dvignili za 50 ali celo več %, pa se v širokem loku izogibajo!