Slovenija
83 ogledov

Obtoženi umora naj bi imel osebnostne motnje

ustavno sodisce kladivo Anže Petkovšek
Narok za 46-letnega Velenjčana, ki je obtožen umora svoje 33-letne partnerke, je sodnik celjskega okrožnega sodišča preložil na 17. avgust, ker so se pri obtoženem pojavile zdravstvene težave.

Zagovornik obtoženca je zahteval dodatno izvedensko mnenje izvedenca medicinske stroke, ki bo ocenil, ali obtoženi lahko spremlja sojenje. Pri moškemu so se namreč pojavile zdravstvene težave, zaradi katerih mora jemati zdravila. 

Tožilka predlogu ni nasprotovala. Po njenih besedah je medicinski izvedenec, ki je v predkazenskem postopku pregledal obtoženega, ugotovil dve osebnostni motnji. 

Obtoženi je dejal, da se ne čuti sposoben spremljati sojenja in da so ga hoteli odpeljati na zdravljenje na forenzični oddelek, kar pa je zavrnil, saj ga bo v četrtek obiskal njegov psihiater.

Po koncertu ubil partnerko

Moški je v priporu od decembra lani, ko naj bi svojo partnerko med prepirom zaradi bolestnega ljubosumja ubil, ko sta se vračala s koncerta. Po umoru je po ugotovitvah policije odšel do avtomobila, s katerim se je vrnil na kraj zločina in partnerkino truplo naložil v prtljažnik.

Pozneje se je odpeljal pred vhod dežurne ambulantne velenjskega zdravstvenega doma, stopil do dežurnega reševalca in mu povedal, da je ubil svojo partnerko. Ko so prišli kriminalisti, se ni upiral.

Policija je par obravnavala, saj ga je partnerka prijavila zaradi psihičnega nasilja, zaradi česar so ga kazensko ovadili. Pomoč je pokojna na policiji iskala še enkrat, a ukrep prepovedi približevanja ni bil izdan, saj naj bi ji po njenih besedah zagotovil, da ne bo delal težav.

Na shodu nekaj deset ljudi

Obtoženi in njegova partnerka sta imela dva sinova, ki sta trenutno v rejništvu.Pred ministrstvom za delo v Ljubljani se je danes zbralo nekaj deset ljudi, ki so ponovno zahtevali vrnitev dečkov babici in dedku.

Protest je organizirala koalicija Za otroke gre. Stara starša se protesta sicer nista udeležila, saj sta po Donkovih besedah že utrujena od vsega dogajanja. Je pa babica Marija Otorepec udeležence shoda nagovorila prek telefona in se jim med drugim zahvalila za vso podporo, ki jo že od začetka izkazujejo.

Psihoterapevt Borut Simon Pogačnik je v nagovoru zbranim dejal, da sta dečka trenutno v obdobju razvoja, ko za identifikacijo nujno potrebujeta "emocionalni objem". Po njegovih besedah se bosta soočala s travmatsko nevrozo, kar bo vplivalo na njuno nadaljnje življenje, zato naj država čez 20 let z njune strani pričakuje tožbo. Kot je še poudaril, sta dečka v slabšem položaju kot slovenski zaporniki, saj ju lahko stara starša obiščeta le enkrat mesečno.

Teoretski psihoanalitik Roman Vodeb je zelo ostro nastopil zoper Kopač Mrakovo, ki po njegovem mnenju svoje delo opravlja ne le slabo, ampak tudi narobe, vsekakor pa nemoralno. "Če bi bil jaz minister, bi šel lastnoročno do teh dveh dečkov in ju pripeljal lastnoročno. Naslednji dan bi bil odstavljen, ampak moralno prav je, da ta otroka dobita dedka in babico," je poudaril Vodeb.

Ravnanje ministrice je ostro obsodila tudi Metka Zevnik iz koalicije Za otroke gre. Odgovorne je obtožila zavajanja in laganja, njihovo ravnanje pa označila za hudodelstvo.

Donko se je odzval tudi na torkov odstop direktorice Centra za socialno delo Velenje Lidije Hartman Koletnik. Kot je poudaril, ne verjame, da se za njeno odločitvijo res skrivajo osebni razlogi.

Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev je še napovedal, da si bo prizadeval za spremembe zakonodaje na tem področju, k čemur bodo skušali prispevati tudi z zbiranjem podpisov.

 

 
Komentarjev 4
  • franke 20:15 06.julij 2016.

    IN ZDAJ MU BODO BOLJ MILO SODILI. BANDA!

  • drejca1 19:24 06.julij 2016.

    Seveda ima osebnostne motnje, drugače ne bi naredil, kar je !! In sedaj se bo izmazal , bogve kdaj bo sploh prišel pred sodnika, če sploh bo.In to naša gnila država tolerira.

  • Avatar Leon
    Leon 19:17 06.julij 2016.

    Kako razumeti ministrico ,ki zagovarja delo CSD ,da je za odločitev o oddaji otrok v rejništvo pristojen oče ? Ta oče je osebnostno motena oseba ali pa je kdo od državnih uslužbencev. Menim,da je rejništvo velik biznis . Nič več ...prikaži večč me ne preseneti v tej državi.