Slovenija
6174 ogledov

Obtožnica zoper Janeza Janšo

Janez Janša v Bruslju Profimedia
Domnevno sporni posli z zemljišči v Trenti.

Specializirano državno tožilstvo je danes na ljubljansko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper predsednika vlade in SDS Janeza Janšo, potem ko se je februarja po več kot petih letih končala sodna preiskava zaradi domnevno spornih poslov z zemljišči v Trenti, je neuradno izvedel časnik Večer. Janši očitajo zlorabo položaja ali pravic.

Tožilec Boštjan Valenčič je po podatkih časnika vložil obtožnico zoper premierja Janšo, nekdanjega predsednika uprave Imosa Branka Kastelica in nekdanjega direktorja Eurogradenj Klemna Gantarja.

Vsebina obtožnice 

Janša se je znašel v sodni preiskavi zaradi zemljišča v Trenti. Po poročanju medijev naj bi Janša parcelo kupil leta 1992 za 350.000 tolarjev, leta 2005 pa jo prodal podjetju Eurogradnje za 31,4 milijona tolarjev (131.000 evrov). Dva meseca pozneje so Eurogradnje zemljišče prodale podjetju Imos za 146.000 evrov.

Prav tako leta 2005 je Imos prodal Janši trisobno stanovanje v Ljubljani za 56 milijonov tolarjev (236.100 evrov), pri čemer mu je po prepričanju tožilstva pomagalo okoli 100.000 evrov visoko preplačilo Eurogradenj za parcelo v Trenti, navaja Večer.

Napihovanje cene

Ko je šel Imos v stečaj, je sodna cenilka vrednost parcele v Trenti ocenila na 17.655 evrov, kolikor je bila tudi izklicna cena na dražbi leta 2016. Večina dražiteljev je odnehala do cene 30.000 evrov, štirje pa so jo dvigovali, dokler ni pri 127.500 evrih Damjan Podjed ostal sam. Cenitve, ki so bile izdelane v okviru sodne preiskave zoper Janšo, Kastelica in Gantarja, so parcelam določile ceno med 20.000 in 130.000 evri.

Podjed je po dražbi zavračal očitke o napihovanju cene. Trdil je, da bo na parceli, ki leži v Triglavskem narodnem parku in je dostopna samo po brvi čez Sočo, zgradil hišo in s prodajo ustvaril dobiček. Tožilstvo pa je bilo prepričano, da je zanjo plačal preveč z namenom, da bi pomagal Janši dokazati, da so očitki zoper njega neutemeljeni. Avgusta 2018 je Podjed parcele prodal Roku Rotovniku, ki naj bi zanje plačal 140.000 evrov.

Janez Janša Maske Slovenija Janšo pozvali, naj "preneha s podtikanji"

Pet let trajajoča sodna preiskava

Tožilstvo je na ljubljansko okrožno sodišče zahtevo za preiskavo vložilo marca 2014, sklep o uvedbi preiskave je postal pravnomočen septembra istega leta. Sodišče je Večeru na vprašanje, zakaj je sodna preiskava potekala več kot pet let, odgovorilo, da je zadevo od pravnomočno uvedene preiskave "kontinuirano obravnavalo in izvajalo dokazne predloge strank, kar je med drugim vključevalo tudi izdelavo in dopolnitev izvedenskih mnenj". 

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic, ki ga očitajo Janši, zakon predpisuje zapor do osem let, zastaralni rok pa je 20 let.

Janez Janša Slovenija Janša: Pojasnimo lahko vsak potrošeni evro

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 28
 • Avatar strauski
  strauski 11:41 03.oktober 2020.

  Al Pacino ni JJ niti do kolen

 • si_rob 06:40 02.oktober 2020.

  Spet nekdo izrablja sodstvo. Upam, da bodo to ustavili preden gre naprej. A ta debilni tožilec ne vidi, da ja že nekdo kupil parcelo po višji ceni in potrdil trg. Raje pazimo, kaj bo do pokvarjenci SDSa počeli v ozadju ...prikaži veču te "afere". Mogoče bo spet kaka nabava?

 • lucrecia_vesna 22:36 01.oktober 2020.

  Kar pomeni, da nikoli ne bo se nic dosodilo, ker bojo vse obrnili v svojo mlinsko kolo tako kod nikoli niso sodno dokazali ma niti sli na sodisce, ko so moje delnice mercata in se od marsi koga bile podeljene ...prikaži več med mercato, dohlejem ladjarjem in sds ze ki je zadevo urejal andrej bajuk