Slovenija
841 ogledov

Očitki Pirc Musarjevi: Udeležuje se parade ponosa, drugih civilnih pobud pa ne

Nataša Pirc Musar Bor Slana/VladaRS/Flickr
Zbor za republiko je objavil odprto pismo slovenski javnosti, kjer so izpostavili pristranskost predsednice ter poudarili potrebo po širšem dialogu glede perečih tem.

V Zboru za republiko so opozorili, da na medverskem Forumu za mir in dialog na Balkanu ni bilo "konkretnih pobud za reševanje teh zadev pri nas". Kritični so predvsem do ravnanj predsednice države Nataše Pirc Musar. "Sistematično zapostavljanje izročil krščanstva in razsvetljenstva pomeni ukinjanje zdravih družinskih in družbenih temeljev," menijo.

Kot so v Zboru za republiko zapisali v odprtem pismu je izmenjava mnenj na različnih forumih verodostojna, "če ljudje dosledno izpričujejo svojo dialoško in odprto demokratično držo", kar še posebej velja za državne in cerkvene funkcionarje.

Izpostavili dvojna merila predsednice

Kritični so bili do nastopa predsednice republike na omenjenem forumu v Kopru in se vprašali, "ali ne veljajo besede o miru, medverskem sodelovanju, spoštovanju človekovih pravic in enakopravnosti vseh ne le prebivalcem sosednjih držav, pač pa v prvi vrsti državljanom Slovenije". Očitali so ji, da se je udeležila parade ponosa in bila v Vatikanu, ne podpre pa denimo gibanja za življenje in podobnih civilnih pobud ter ni prišla na mašo za domovino. "Zakaj se odločno ne zavzame za pokop zamolčanih in izkopanih žrtev revolucije, Romov in slovenskih domobrancev in drugih žrtev podobno, kot se zavzema za žrtve holokavsta, Srebrenice itn.?" so zapisali.

Izpostavili so, da Pirc Musarjeve v nasprotju z njenim predhodnikom Borutom Pahorjem tudi ni bilo na slovesnosti v Kočevskem Rogu in ob Lipi sprave. Vprašali so jo tudi, ali se bo zavzela za pravico do človeka vrednega življenja za vse, "ki jim vladajoči hočejo z zakonom omogočiti umor s strupom".

Škofe pa so v pismu prosili, da krepijo dialog v Cerkvi, da bodo "močnejši zoper poskuse vladajočih, da bi nas delili in nam s tem lažje vladali". Vprašali so, ali se Cerkev dovolj odločno postavlja zoper vladajoče kroge, ki jih iz ozadij poskušajo "deliti in ustvarjati razdor, kar otežuje dialog med katoličani in med verskimi skupnostmi v Sloveniji". Ob tem so denimo omenili, da je predsednica republike v svet Radiotelevizije Slovenija ne glede na število katoličanov imenovala predstavnico Evangeličanske cerkve v Sloveniji.

"So forumi le pridiganje drugim, ne pa tvorno soočanje s problemi doma, za kar ste predstavniki države in Cerkve dolžni najprej poskrbeti?" so vprašali.

"Zapostavljanje izročil krščanstva pomeni ukinjanje družinskih temeljev"

Kot so navedli, organi oblasti pri svojem delovanju "vse manj spoštujejo pravna in postopkovna načela in celo osnovne človekove pravice". Ob tem so omenili ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve, izbris dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, "nasilni prevzem RTVS" in pripravo "zakona o tako imenovani evtanaziji".

"Dialog je torej enako kot na Balkanu nujen med nami," so prepričani v Zboru za republiko. Svojo verodostojnost bomo po njihovih navedbah pokazali s tem, da ga "uresničujemo v spodobni politični in družbeni tekmi, saj bodo taki mednarodni forumi za mir koristni tudi za slovenski mir in spravo ter krepitev demokracije v Sloveniji in ne le promociji oblastnikov".

"Sistematično zapostavljanje izročil krščanstva in razsvetljenstva pomeni ukinjanje zdravih družinskih in družbenih temeljev in odnosov, predvsem beganje in obremenjevanje otrok z zavržnimi spolnimi 'nauki' in zavračanje pravice do življenja še nerojenim otrokom. Dialog terja pristno soočanje z našimi problemi v družbi in Cerkvi, ne pa zatiskanje oči pred perečimi problemi državljanov Slovenije," so še navedli v pismu, ki ga je pripravil Janez Juhant.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Naklonsky 07:47 28.junij 2023.

    Primitvka, ki razdvaja in skrbi le za svojo rit in svojega ‘lady’ nikoli ne more biti kredibilna predsednica naroda!

  • Avatar MS
    MS 18:11 27.junij 2023.

    Ustava RS 7. člen Država in verske skupnosti so ločene. Verske skupnosti so enakopravne; njihovo delovanje je svobodno. Uradni list RS, št. 33/1991 z dne 28. 12. 1991: 7. člen URS Uradni list RS, št. 47/2013 z dne 31. 5. ...prikaži več z dne 31. 5. 2013: URS-NPB9

  • Ender3 16:08 27.junij 2023.

    Spet se nekateri spodtikajo na postopanje predsednice države. Očitno bo morala v bodoče povprašati modele iz Zbora za republiko, kaj je po njihovem primerno in kaj ne. Nekateri zborujejo samo za to, da kritizirajo in sproščajo svoje nezadovoljstvo. Cerkev in ...prikaži več krščanstvo naj ima prostor tam kjer jim je mesto. In ljudem naj ne vsiljujejo še krščanske ideologije.