Slovenija
1115 ogledov

Pirc Musar navija za revolucijo v OZN

Nataša Pirc Musar Reševalni pas/Twitter
Nataša Pirc Musar, Robert Golob in Tanja Fajon o ciljih Slovenije v Varnostnem svetu OZN.

Na novinarski konferenci so predsednica republike Nataše Pirc Musar, predsednik vlade Robert Golob ter zunanja ministrica Tanja Fajon spregovorili po izvolitvi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije Združenih narodov.

Razkrili so, kje bodo poudarki slovenskega delovanja v Varnostnem svetu in koristi pridružitve omenjenemu organu.

"Za nami je pol leta trdega garanja. Neskončno sem vesela, da je Slovenija postala članica Varnostnega sveta. Iskrena zahvala predsedniku vlade, ministrici Tanji Fajon, predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič, vsem ministrom, veleposlanikom in konzulom, ki so delali za to, da je Slovenija dobila 153 glasov," je uvodoma dejala Nataša Pirc Musar.

Poudarila je enoten slovenski nastop na mednarodnem parketu in razkrila, da je v pogovorih z voditelji drugih držav ugotovila, da je slovenska diplomacija cenjena v Evropi in svetu.

"Slovenija je v mednarodnih krogih poznana predvsem po vodni diplomaciji, meni osebno ljuba je tudi čebelja diplomacija. Ne gre pozabiti, da je bila Slovenija tista, ki je predlagala novo človekovo pravico - pravico do zdravega in čistega življenjskega okolja. Ti pogovori o podnebnih spremembah so tisti, na katerih smo gradili našo kredibilnost in na tem bo Slovenija veliko delala. Izogniti se ne bomo mogli niti vojni v Ukrajini in pogovoru o rekonstrukciji Organizacije združenih narodov. Spremeniti bo potrebno pravila, popraviti ustanovno listino. Prav vojna v Ukrajini je pokazala, v kakšnem krču se je znašla ta organizacija. Govorim seveda o pravici do veta, o tem se že razpravlja na multilateralni ravni," je dejala predsednica republike. 

"Lahko poskrbimo, da bo svet boljši"

"Gre za uspeh celotne države," je uvodoma povedal premier Golob. Zatrdil je, da prepričljiv rezultat glasovanja govori o tem, da je Slovenija spet prepoznana kot tvorni subjekt na mednarodnem prizorišču. "Kot nekdo, ki je pripravljen probleme reševati, ne pa jih ustvarjati," je pojasnil Golob.

"Ni nas podprla samo Evropa, niso nas podprle samo ZDA, ampak cel svet. To pa zato, ker verjame v našo miroljubno in solidarno politiko. Kot majhna članica brez skritih interesov lahko poskrbimo, da bo svet za vse ostale države boljši," je navedel predsednik vlade.

Golob je, tako kot Nataša Pirc Musar, poudaril osredotočenost na okoljska vprašanja in dejal, da bi Slovenija zaradi svojih povezav v vzhodni Evropi lahko pomagala pri reševanju krize v Ukrajini. "To bo ena naših osrednjih točk," je zagotovil premier.

dezurni@styria-media-si

Komentarjev 10
  • Pierre 12:35 13.junij 2023.

    Nekdanji premier naj drži gofljo in gre v pokoj...dost ga mamo!!!!

  • Ender3 14:01 12.junij 2023.

    Predsednica govori o revoluciji nekdanji večkratni premier v Demokraciji pa, zopet «o strelu v kolena». Od njegovih strelov v lastna kolena pa je bolj malo ustalo. Močno se mu toži biti zraven za to pa toliko bolj kritizira. Ubožec je ...prikaži več ujet v lastni mreži.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 13:37 12.junij 2023.

    trikrat kovid cepljeni gospe Musar se že močno poznajo učinki cepiva. O NATO zastrupljanju našega ozračja in naših voda s kemičnimi izpusti letal ob vojaški vaji Jadranski udar se ji niti ne sanja. Sicer so pa vsi štirje zgoraj omenjeni ...prikaži več velespoštovani že močno prekoračili ogljični odtis in posledično ne bi smeli niti prdniti.