Slovenija
1481 ogledov

"Očitno je, da je interpelacija bazirana na ideološki temi, ne na dejstvih"

Aleš Hojs Saša Despot
Minister Aleš Hojs se je odzval na napoved o njegovi interpelaciji.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je z napovedano interpelacijo seznanjen le iz medijev. "Čudi me, da vsi govorijo o odločbi ministrstva, ki je nihče še ni prebral. Jaz ne vem, da je sploh bila v javnosti. Sam sem to odločbo poskušal spraviti v javnost v soboto, ker želim, da si jo ljudje preberejo, torej tudi politične stranke. Po mojih informacijah je organizator dogodka še ni prevzel, v trenutku, ko jo bo prevzel, jo bom tudi javno objavil. Samo interpelacijo bom lahko komentiral, ko jo bom videl," je napovedal. 

Na očitek, da je ministrstvo za notranje zadeve dovolilo koncert, ki naj bi širil sovražnost, ki naj bi poveličeval ustaštvo, je odvrnil, da je očitek interpelacije, da "jaz širim sovraštvo, da sem jaz ustaško naravnan, kar je zame pod nivojem diskusije v tej državi in na tak nivo se jaz ne bom spuščal". V interpelaciji naj bi mu očitali tako subjektivno kot objektivno odgovornost. "Verjetno gospa poslanka ve, za vsako odločbo, ki jo izdajo na upravni enoti. Jaz za vsako odločbo ne vem. Ne bežim pred objektivno odgovornostjo, zato sem v petek, ko sem za to odločbo izvedel, k sebi poklical osebo, ki je odločbo izdala. Gospa mi je v krajšem razgovoru predočila podlago za to odločbo. Podlaga izhaja iz sodbe upravnega sodišča, iz sodbe evropskega sodišča za človekove pravice in usmeritev, ki jih je ministrstvu odločba upravnega sodišča podala," je dejal Hojs. Odločbo so medtem objavili tudi na spletni strani ministrstva

Aleš Hojs Slovenija Na tnalu se bo znašel tudi Hojs

Minister meni, da je politična igra opozicije "ideološko oblatiti mene kot persono". "Jaz sem večkrat jasno povedal, da so tako ustaštvo, fašizem, nacizem, komunizem zavržna ideologija. Enačiti mene z ustaštvom je pod nivojem, zato na take komentarje gospe predsednice ne morem odgovarjati. Bi pa rad videl, kaj bo v sami interpelaciji spisano."

Poudaril je, da podatka o tem, da koncert Thompsona v Mariboru bo, nima. "Celo več. Imam neuradne informacije, da gospod Thompson tega koncerta ne želi izvesti. Obenem pa seveda imam tudi informacije, da njegovi zastopniki ali pa organizatorji koncerta želijo od države dobiti, ker to 2017 ni bilo omogočeno, odškodnino, kar je po moji oceni nesprejemljivo," je še povedal. 

Aleš Hojs | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na vprašanje, ali ne gre v primeru koncerta Thompsona, za odpiranje ideologije, kar se je koalicija zavezala, da ne bo počela, je odgovoril: "Poglejte, jaz sem seveda osebno lahko prepričan v to, da taki koncerti niso primerni. Obenem pa seveda težko zagovarjam stališče, kjer si bo na podlagi ideologije lahko kdorkoli razlagal pravni red. Jaz razumem, da je bilo to lahko mogoče v času bivšega režima, tudi v času, ko so predhodniki stranke gospe Fajon lahko ideološko povedali, kaj je potrebno ali kaj ni potrebno narediti. Danes pa jaz vendarle pristajam na neke demokratične standarde in spoštovanje odločb sodišč."

Če bo interpelacija obsegala tudi druge točke, ne zgolj odpravo prepovedi koncerta Thompsona, je Hojs napovedal, da "na vse to znam odgovoriti. Me pa čudi, da je danes gospod Han napovedal, da bo predmet interpelacije zgolj Thompson. Očitno je, da je ta interpelacija bazirana na ideološki temi in ne na dejstvih. Na interpelacijo bom pripravljen z dejstvi in ne s čustvi. Se mi zdi, da je treba v tej državi začeti operirati z dejstvi in ne z ideološkimi temami, ki so v veliki meri vezana na čustva državljanov"

Tako se je minister Hojs odzval na napovedano interpelacijo, ki so jo pripravili v SD. Po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana je glavni povod za interpelacijo ministra Hojsa odprava prepovedi koncerta Thompsona. Napovedal je, da bodo dokument še danes poslali opozicijskim strankam, predvidoma v sredo pa bodo interpelacijo vložili.

Aleš Hojs Slovenija S tem je Hojs razjezil Počivalška

"Več kot dovolj dokazov, da ni primeren za ministra"

Da dokumenta še niso videli, so potrdili v Levici. "Smo se pa v opoziciji že dlje časa pogovarjali, da bi bil minister Hojs tisti, ki si zasluži interpelacijo. Lahko se spomnimo, kako so se vodili postopki proti miroljubnim protestnikom, zadeva z aktivacijo vojske na meji, pa tudi ne nazadnje zadnji podpis pod pismo notranjih ministrov glede relokacije beguncev. Mislim, da se te stvari pri g. Hojsu kopičijo in si prav gotovo zasluži interpelacijo," je dejal Matej T. Vatovec.

Glede koncerta Thompsona je dejal, da je koncert nedopusten in nesprejemljiv. "Mislim, da se lahko pridružimo skupini držav, ki si upajo prepovedati takšne koncerte. Da bi bila to edina stvar, na kateri bi temeljila interpelacija, pa je smešno," je dejal Vatovec. Spomnil je tudi na to, kako se je minister Hojs odzval na novico o koncertu. "Glede na to, kako je včeraj zapeljal stvar, da ni njegova krivda, ampak nekoga, ki je zaposlen na ministrstvu, bo verjetno tudi s tega vidika šlo lažje skozi pri koalicijskih partnerjih, ki bodo lahko rekli, da ni bil on objektivno odgovoren." 

V Levici se bodo po prejemu dokumenta odločili, ali bodo predlagali, da se dokument še dopolni. "Interpelacijo bomo podprli. Minister Hojs si zasluži. Več kot dovolj je dokazov, da odide, da ni primeren za ministra," je prepričan Vatovec. 

Razlogi za interpelacijo naj bi bila odločitev notranjega ministrstva, ki je ugodilo pritožbi zoper vnovično prepoved koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. Odločitev so kritizirali tako v koalicijskih SMC in DeSUS kot tudi v opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 21
  • Naklonsky 08:02 09.junij 2020.

    Hojs ima prav. Če je upravno sodišče razsodilo, da je bil sklep o prepovedi nezakonit, nima kaj. Sklepe sodišča, še tako butaste, je potrebno upoštevati in jih izvajati. Tudi če so butasti. Ravno zaradi tako neumnih potez opozicije nastaja nova ...prikaži veča smer delovanja nekaterih strank, tokrat fajonizem.

  • Tupamaros 06:44 09.junij 2020.

    Kaj ima Slovenija z ustaštvom? Kolikor vem, nismo več pripadniki bivše države! Kot kaže je uporabno le rdeči politični opciji za nabiranje političnih točk. Balkanizem.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 06:33 09.junij 2020.

    Dokler ne bo spremembe volilnega sistema, kjer kriminalci nimajo pravice volit, biti izvoljeni ter jim je po prestani kazni za vse večne čase prepovedano delovanja v politiki, se bo to dogajalo tudi v bodoče. Delovanje v politiki je potrebno prepovedati ...prikaži več tudi nesposobnim politikom kruhoborcem, politikom, ki izstopijo iz stranke, se presedejo med neodvisne in politikom, ki v posmeh volilcem zaradi škodljivih odločitev z nasmehom sprejemajo politično odgovornost …