Slovenija
12269 ogledov

S tem je Hojs razjezil Počivalška

Aleš Hojs Saša Despot

Koncert so prepovedali že dvakrat

Thompson | Avtor: Profimedia Profimedia
Ministrstvo za notranje zadeve pod vodstvom Aleša Hojsa je ugodilo pritožbi Milana Trola in dovolilo, da hrvaški glasbenik Marko Perković - Thompson nastopi v Mariboru. Celotno utemeljitev ministrstva si lahko preberete na tej povezavi.

Thompson naj bi dejal, da je bila prvotna odločitev "politično motivirana" in je zadovoljen, da so odobrili koncert. Do zdaj so mu namreč nastopanje prepovedali že dvakrat (prvič leta 2017), po odločitvi mariborske upravne enote, ki je prepoved sprejela zaradi varnostnih razlogov in vsebine pesmi, ki spodbujajo sovraštvo do ljudi z drugačno versko in etnično pripadnostjo.

Novinarji portala Siol.net so spomnili tudi, da se ena njegovih najslavnejših pesmi denimo začne z zloglasnim ustaškim pozdravom "Za dom spremni" - ta pozdrav so med drugo svetovno vojno uporabljali ustaši in gre za ustaški ekvivalent nacističnemu pozdravu "Sieg heil".

Kot poroča portal Siol.net, naj bi Trol za koncert pred tremi leti že prodal nekaj več kot tisoč kart, poslovne škode pa naj bi bilo za okrog 150 tisoč evrov.

Thompson Slovenija Mariborska upravna enota prepovedala sobotni koncert Thompsona

Besedna vojna med Fajonovo in Hojsom

Odločitev ministrstva odmeva tudi znotraj političnih krogov, na Twitterju se je denimo oglasila Tanja Fajon, ki je zapisala, da "ni problem, da Thompson podpira ustaštvo, problem je, da to podpira naša vlada".

Hojs ji ni ostal dolžan, odgovoril ji je, da so "zakoni zanjo zgolj raztegljiva harmonika, ki jo uporablja tako, kot so ji strici povedali" in da bi bil "brez fašistov, nacistov, ustašev in drugih razrednih sovražnikov njen besedni repertoar omejen na Tita".

Iz koalicije se je zaenkrat odzval le Počivalšek

Vseeno pa celotna koalicija odločitve ministrstva očitno ne podpira, saj se je oglasil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je med drugim zapisal, da "Thompsonov koncert, ki ga redno spremljajo pozivi k zaničevanju drugih narodnosti, v Sloveniji ni in ne sme biti dobrodošel". Spomnil je tudi, da je Thompson v številnih evropskih državah nezaželen ali prepovedan.

hrvaška reprezentanca Gost Šport Thompson sporen za pol Evrope, na Hrvaškem pa na avtobusu z reprezentanco

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 82
  • fasader56 06:18 07.junij 2020.

    Koliko pizdarije zaradi nekega hujskača. Naj svira tam doli,tu ni dobrodošel.......

  • Žurnalček 10:07 06.junij 2020.

    Samo še mal zgodovine ! Ustaši so v Jasenovcu pobili 3500 izgnancev s Štajerske , ki so jih morali sprejeti v dogovorju in s plačilom Nemške vlade v zlatu , za nastanitev vsakega posebej . Uradni Nemški arhiv ! In ...prikaži več sedaj naj poje sred Maribora privrženec teh klavcev !!! Kar je preveč je pa preveč ! HOJS požen si kuglo v svojo betico , pa glej da bio dost špičasta , da ti prebije ta tvoj beton ! Ustaše so v Beli Krajini izvedle napad na Slovensko ozemlje in poklale 300 Belokrajnčanov !!!!

  • Žurnalček 09:58 06.junij 2020.

    Pametnjakoviči !! Da ste vsi napisali tako kot jaz ki sem VZNEMIRJEN ob tej novici in zahtevam od MNZ da koncert prepove zaradi VZNEMIRJANJA JAVNOSTI !!

Sorodne novice