Slovenija
12663 ogledov

Oster rez države: Prepoved dogodkov z več kot 500 ljudmi

Koronavirus Profimedia
Minister za zdravje je podpisal sklep o prepovedi večjih prireditev v zaprtih prostorih, ki se jih udeležuje več kot 500 ljudi.

Metliški župan Darko Zevnik je za POP TV povedal, da so sami že prej odpovedali vse prireditve, napovedane za ta konec tedna. "Če ni nuje po obiskih, pa svetujem ljudem, da ostanejo doma," je dodal. Napovedal je še, da se bodo z morebitnimi dodatnimi ukrepi prilagajali sproti.

Ko gre za vprašanje kino predstav, maturantskih plesov in drugih prireditev, kjer je manjše število ljudi, kot 500, je minister za zdravje Aleš Šabeder pozval organizatorje, naj ocenijo, ali je treba prireditev nujno izvesti, če je ni, naj razmislijo o odpovedi.

-

Ob tem se zaveda, da nastaja gospodarska in finančna škoda, "a ta trenutek je najpomembnejše zdravje prebivalcev", je dejal in zatrdil, da odločitev enotno podpira stroka, pokazal je na več podpisov infektologov, po njegovih besedah pa situacijo razume tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Urška Bačovnik in Janez Janša Slovenija Poziv Urške Bačovnik in Janeza Janše: Cena zamude se meri v življenjih

Ministrstvo za kulturo je odgovorne osebe javnih zavodov že pozvalo, naj sledijo aktualnim priporočilom NIJZ ter ministrstev za zdravje in za zunanje zadeve ter svoje dejavnosti izvajajo v skladu z napotki.

Sejem Dom predčasno zaprl svoja vrata

Sejem Dom je zaradi pojava koronavirusa v Sloveniji in v skladu z odredbo ministrstva za zdravje o prepovedi javnih prireditev v zaprtih prostorih danes ob 19. uri predčasno zaprl vrata. Zadnji sejemski dan, ki bi moral biti v nedeljo, pa je odpovedan, so sporočili z Gospodarskega razstavišča.

Na sejmu, ki se je začel v sredo, so sicer organizatorji v luči razmer v zvezi s koronavirusom postavili razkuževalne točke in še posebej poskrbeli za zračenje dvoran.

Prepoved zbiranja za zdaj ne velja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, so povedali na ministrstvu za zdravje. Na ministrstvu za izobraževanje so že popoldne pojasnili, da sledijo priporočilom in spremljajo situacijo, ki pa se spreminja iz ure v uro.

Kaj bo s šolami in vrtci?

Minister Šabeder je navedel, da so razredi vendarle manjši. Danes sta se pogovarjala tudi z ministrom za izobraževanje Jernejem Pikalom, ki je potrdil, da situacija trenutno ni takšna, da bi terjala zaprtje šol, "a počakajmo do ponedeljka".

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je že napovedal, da bo za ponedeljek sklical Svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi. Šabeder je ob tem dejal, da se mora problematika glede na situacijo dvigniti na najvišjo politično raven.

Rok Borštnik Koronavirus Slovenija Rok Borštnik, ki se je okužil v Maroku, se javlja v videu

Že zgodaj popoldne so na vladni novinarski konferenci povedali, da je odpovedan koncert zvezdnika Andree Bocellija, le kakšno uro kasneje so se oglasili tudi v Cankarjevem domu, kjer sta odpovedana nocojšnji koncert skupine MI2 in nedeljski dogodek ob 120-letnici Gimnazije Poljane.

Komentarjev 9
  • djdj 11:41 08.marec 2020.

    Kroži nasvet, če vas ustavi policija in ste preveč popili: https://imagehost.imageupload.net/2020/03/06/E4129B0E-9F19-4022-82FA-B0BB203F647F.jpg

  • Avatar jezeran
    jezeran 08:36 08.marec 2020.

    kakšen je smisel če jih je 100 ali 500, isto sranje. Ukinit vse kot v Italiji

  • ode 08:14 08.marec 2020.

    Se pravi, da so še vedno dovoljeni koncerti vseh domačih estradnikov in n.z. ansamblov, katoliške maše, protestni shodi proti IJJ itd. Kot je za vsak dekret ali zakon, ki ga sprejmejo naše vlade, vedno uveljavijo tudi neke izjeme, bo še ...prikaži več vedno dovoljeno zbiranje emigrantov, čeprav jih bo več, kot 500.