Slovenija
102340 ogledov

Od 20 do 40 tisoč ljudem od danes grozi 300 evrov globe

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Tistim, ki imajo letno vinjeto za lani, se je opolnoči iztekla njena veljavnost. Podatki kažejo, da je bilo do 30. januarja prodanih približno 46 tisoč vinjet manj kot lani v istem obdobju.

"Od 1. decembra 2021 do 30. januarja 2022 je bilo prodanih 443.734 letnih e-vinjet, 28 odstotkov je bilo prodanih prek spleta, preostali delež pa na tako imenovanih fizičnih prodajnih mestih, na primer bencinskih servisih," so nam pojasnili na Darsu.

V primerljivem obdobju lanskega leta, torej v decembru 2020 in januarju 2021, so prodali 489.940 letnih vinjet, kar pomeni, da je bilo letos do zadnjega dne izteka lanske vinjete prodanih 46.206 letnih vinjet manj. Ker avtomobilov ni manj, so ti vozniki na nakup verjetno pozabili ali pa so čakali na zadnji dan.

Prodaja e-vinjet se povečuje nekje od 10. januarja, v zadnjem tednu pa je Dars prodal več kot 20 tisoč letnih vinjet dnevno. V nedeljo so jih prodali 24.648, največ doslej pa je bilo prodanih v petek, 28. januarja, kar 28.839. Podatka za včeraj še nimamo, a zelo verjetno je danes na cestah približno 20 tisoč voznikov, ki so na nakup vinjete pozabili.

To je največji problem pri spletni prodaji e-vinjet

"Za spletni nakup mora biti plačilna kartica aktivirana za spletno nakupovanje (trenutno je to najpogostejša težava uporabnikov, ki želijo kupiti v spletni trgovini) – to je problem, ki ni na strani Dars in ga tudi mi ne moremo rešiti, ampak morajo uporabniki urejati s svojo spletno banko," opozarjajo na Darsu.

Vinjeto, ki jo kupite prek spleta, je mogoče plačati tudi z bančnim nakazilom, a je v tem primeru prvi mogoči datum začetka veljvnosti tri dni ob izdelane ponudbe. Kdor bi jo tako kupil danes, bi mu začela veljati šele 4. februarja.

Vse vrste e-vinjet je mogoče kupiti največ 30 dni pred začetkom dneva veljavnosti, ki ga uporabnik izbere ob nakupu. Ob nakupu e-vinjete je treba temeljito preveriti podatke o registrski številki, cestninskem razredu in začetku veljavnosti e-vinjete. Ko e-vinjeta začne veljati, podatka o registrski številki ni več mogoče spremeniti oziroma je to mogoče največ 15 minut po nakupu. Več o pravilu 15 minut lahko preberete tukaj.

"Pri spletnem nakupu moramo biti posebej pozorni pri vnosu registrske številke. Poleg registrske številke (ki se vnese brez presledkov in vezajev) je treba preveriti tudi cestninski razred (ali e-vinjeto kupujemo za osebno vozilo, za kombinirano vozilo ali za motorno kolo) ter veljavnost vinjete (bili so primeri, ko so uporabniki želeli na primer danes uporabljati avtocesto, vendar so njeno veljavnost napačno določili na primer konec meseca). Preden potrdimo nakup je treba vse navedene podatke preveriti," opozarjajo na Darsu.

To je treba pred podpisom potrdila preveriti tudi na fizičnem prodajnem mestu, odgovornost za pravilnost podatkov "je na strani uporabnika in ne prodajalca".

Globa enaka, je pa bolj verjetno, da vas dobijo

Globa, če boste brez vinjete, tako kot doslej, znaša 300 evrov (plus vinjeta), bo pa precej bolj verjetno, da vas bodo dobili. Februarja bo Dars delno že prešel na preverjanje ob pomoči tehnične opreme za samodejno prepoznavo registrskih tablic, na polno pa naj bi visoko avtomatiziran sistem prek portalov začel delovati konec februarja. Ko se bo Dars "oborožil" še z učinkovito zaledno aplikacijo za obdelavo kršitev, bo sistem preverjanja in kaznovanja potekal z minimalnim angažiranjem Darsovega osebja.

vinjeta | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ko sistem preveri vozilo, za katerega je kupljena e-vinjeta, se ta podatek v primeru ugotovljene skladnosti cestninjenja takoj izbriše iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne ostane nobena sled. Če je zaznana neskladnost cestninjenja, se podatek ohrani v sistemu do zaključka prekrškovnega postopka.

Če cestninski zavezanec neupravičeno prenese registrsko tablico vozila, na katero je vezana veljavna e-vinjeta, na drugo vozilo ali jo prenese na vozilo, ki ni uvrščeno v isti cestninski razred kot vozilo, s katerega je bila prenesena registrska tablica, znaša globa 500 evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Pink 14:36 02.februar 2022.

    Zakaj globa? Nekateri še ne potrebujejo vinjete takoj 1. 2. pa jo bodo kupili kasneje. Je pa res tak naslov bolj impozanten.

  • zvestsebi 07:07 02.februar 2022.

    Novinarji ste zlo nove dobe, ali to počnete namerno zaradi koristi ali pa zaradi neznanja in nerazumevanja kako vaše poročanje vpliva na življenja ljudi, v obeh primerih ste postali zelo škodljivi. Poskusite ponovno ujeti duh novinarstva ki vam je že ...prikaži več davno ušel ali pa ga sploh v večini nikoli niste imeli. Vse dobro vam želim v bodoče...

  • Avatar jezeran
    jezeran 16:47 01.februar 2022.

    No zdaj se bo pa začelo. Čez kakšen mesec bo pisalo. "Največje kraja avtomobilskih tablic v zgodovini Slovenije". Za brisalci pa listek hvala za nakup vinjete