Slovenija > Komentarji in kolumne
26 ogledov

Od dopolnilnega k pravemu

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo Boštjan Tacol
Za storitve, ki jih krijejo zavarovanja, vse pogosteje plačamo še enkrat - iz svojega žepa.

Vsi se strinjamo, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje veliko boljše kot doplačila za zdravstvene storitve. Ta namreč prizadenejo le bolne. Ko gre za bolnišnična zdravljenja, doplačila lahko znašajo več tisoč, celo deset tisoč evrov. Enake premije za vse niso pravične, saj je 300 evrov na leto za nekoga drobiž, za nekoga drugega pa bogastvo. Vendar nam sistem obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zaenkrat omogoča, da nam za večino zdravstvenih storitev (z izjemo nekaterih zobozdravstvenih) ni treba doplačevati. Razen ...

Konkurenca

Vse pogosteje doplačujemo za nekatere laboratorijske storitve. Zaradi uvajanja terapevtskih skupin zdravil doplačujemo za zdravila, če ne želimo menjati terapije. In vse pogosteje plačujemo za specialistične preglede pri zasebnikih, ker so čakalne vrste marsikje v javnem zdravstvu tako dolge, da ne tvegamo s čakanjem. Vse pogosteje torej plačujemo za storitev, ki smo jo že plačali v obveznem in dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju. Pregled pri specialistu zasebniku stane vsaj toliko, kot znaša plačilo premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za dva meseca. Seveda je za komercialne zavarovalnice izvajanje sistema dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja preprost način služenja denarja, vendar bi bil ravno zdaj pravi čas, da s ponudbo dodatnih zavarovanj za denimo zobozdravstvene storitve krajše čakalne vrste poženejo zdravstvo. Saj vemo – konkurenca dela čudeže.

Preberite članek: Prostovoljno, ki je obvezno

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.