Slovenija
103 ogledov

Prostovoljno, ki je obvezno

slovenija 06.09.2010 Vzajemna, poloznice, placevanje, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje so doslej poskušali ukiniti štirje ministri. Z ukinitvijo zavarovalnic bi privarčevali 50 milijonov evrov sredstev za zdravstvo.

"Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je prostovoljno le po definiciji, ker ga kot obveznega ne predpisuje noben zakon. Lahko ga tudi ne sklenemo. Velika večina ljudi pa ve, da nesklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pomeni proračunski družinski samomor, saj je treba v tem primeru zdravstvene storitve doplačevati, kar lahko nanese velike vsote denarja," pravi Dušan Keber, nekdanji minister za zdravje, ki je poskušal dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukiniti prvi. Sledili so mu ministri Dorijan Marušič, Tomaž Gantar in Alenka Trop Skaza, vsi neuspešno.

500 milijonov na leto

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki dopolnjuje obvezno, izvajajo zavarovalnice Vzajemna, Adriatic Slovenica in Triglav. S premijami, ki so za vse zavarovance enake in trenutno znašajo okoli 28 evrov, zberejo okoli 500 milijonov evrov na leto; okoli 50 milijonov zadržijo za svoje stroške in rezervacije. Ključno vprašanje pri ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je torej, kako nadomestiti sredstva, ki jih zberejo zavarovalnice. "Možnosti, ki zajedajo plače ali zmanjšujejo pravice, niso všeč ne delodajalcem ne zavarovancem," poudarja Samo Fakin, direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki se zavzema za pretvorbo prostovoljnega prispevka v obvezni.

Druga možnost, ki bi pomenila bistveno bolj pravično obremenitev kot zdaj, je prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v prispevno stopnjo. S tem bi dve tretjini zavarovancev plačevali manj kot zdaj, tretjina tistih z višjimi dohodki pa več. Kot tretja možnost se omenja razširitev prispevne stopnje na vse prejemnike dohodnine.

Komercialno za zobe

S preoblikovanjem zdravstvenega zavarovanja se bo najverjetneje spremenil tudi nabor pravic, ki jih imamo zavarovanci. "Mislim, da nimamo prevelike košarice pravic. Povsod po svetu pa je zobozdravstvo za odrasle urejeno tako, da ni vključeno v obvezno zdravstveno zavarovanje, ampak v druge oblike komercialnih zavarovanj," izpostavlja Fakin.

Preberite komentar: Od dopolnilnega k pravemu

Komentarjev 7
  • Pepe007 08:50 31.marec 2014.

    ZZZS je to enkrat že naredil. To je sedaj Vzajemna.

  • Ferluci 07:43 31.marec 2014.

    ZZZS je pa kaj drugačen, bedak.

  • Žurnalček 22:28 30.marec 2014.

    Kaj čakate . Lepo naj ZZZS Ustanovi oddelek dopolnilnega zavarovanja in , ko prejme 200.000 zavarovancev , stopi v svoj sistem. Ljudje bodo šli takoj stran od raznoraznih zavarovalnic , ker se zavedajo , da je to samo dupliranje administracije ...prikaži več in nič drugega. Jaz bom prvi prestopil.