Slovenija
1540 ogledov

Od Goloba pričakujejo pojasnila

Robert Golob Flickr/Vlada RS
Poslanci od predsednika vlade pričakujejo odgovore o ukrepih po poplavah.

Ddržavni zbor bo danes začel prvo redno sejo po počitnicah. Kot je v navadi, bodo prvi dan zasedanja v ospredju vprašanja poslancev premierju Robertu Golobu in ministrom. Poslance med drugim zanimajo ukrepi vlade in pomoč prebivalcem po avgustovskih ujmah, pa tudi ukrepi ob povečanem številu nezakonitih migracij in sodniške plače.

Poslanca NSi Jernej Vrtovec in SD Jani Prednik bosta premierju zastavila vprašanja, povezana z vladnimi ukrepi po avgustovskih poplavah, tudi s pomočjo oškodovanim prebivalcem pri izgradnji novih domovanj.

Vrtovec pričakuje pojasnilo glede načrtovanih sprememb pri upravljanju vodotokov, pa tudi morebitnega dviga povprečnine, da se bodo občine lažje soočale z odpravo posledic poplav. Poslanca Prednika zanima tudi, kako bodo zagotovljene namenskost, transparentnost in učinkovitost porabe sredstev, ki bodo namenjena obnovi, in katere vire financiranja je vlada predvidela za Sklad za obnovo Slovenije.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert bo premierju zastavila vprašanje glede povečanega števila nezakonitih migracij in ukrepov v zvezi s tem. Poslanec SDS Andrej Hoivik pa bo zastavil vprašanje v zvezi z izjavami sodnikov glede sodniških plač.

DZ bo na seji, ki se bo sklenila v petek, sicer med drugim obravnaval zakonske predloge o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov, zaščiti živali, duševnem zdravju in preoblikovanju Vzajemne.

Še pred poslanskimi vprašanji pa se bo DZ seznanil tudi z odstopom dveh poslancev. Poslanca Svobode Dejan Zavec in Martin Marzidovšek sta namreč v četrtek sporočila, da sta odstopila s poslanske funkcije. Pojasnila sta, da Zavec odhaja iz zdravstvenih razlogov, Marzidovšek pa zaradi novega kariernega izziva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • atamama 12:06 18.september 2023.

    Vprašanje za bivšega PV, zakaj ste dovolili vstop Hrvaške v Schengen in kdo in kakšno varnostno oceno je dal pred odločitvijo in ali nimate nobene slabe vesti, kar ste povzročili ljudem ob meji?

  • Herkules 09:39 18.september 2023.

    To sranje bo kraja 100-letja v EU! Maske so drobiž! Kriminalci že brusijo nože!

  • francek 08:15 18.september 2023.

    Najprej je rekel, da je škode za 500 milijonov sedaj pa pravi, da jo je za 7 milijard realno jo je pa za 1,5 milijard.