Slovenija
333 ogledov

Od začetka letošnjega leta že 1600 nezakonitih prehodov meje

Hrvaška meja Profimedias
Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar zatrjuje, da razmere obvladujejo.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je zatrdila, da policija obvladuje delo s tujci, ki nezakonito prestopajo državno mejo, čeprav v zadnjem obdobju opažajo njihov občuten porast. V prvih treh mesecih letos se je sicer število obravnavanih nezakonitih prehodov povečalo za 146 odstotkov, je dejala.

Tako so od 1. januarja do konca marca letos obravnavali 1600 nezakonitih prehodov državne meje. Več je bilo tudi tujcev, ki so zaprosili za mednarodno zaščito, več so jih vrnili hrvaškim organom, je ob odprtju novih prostorov policijske postaje Logatec novinarjem povedala Bobnarjeva.

bel kombi migranti Migracije Slovenija Ilegalnih prehodov v Slovenijo za 400 odstotkov več

"Namenjamo veliko energije, sil in sredstev za to, da še naprej zagotavljamo varnost. Schengenska meja je ustrezno varovana in vsem tujcem so zagotovljene ustrezne človekove pravice," je zatrdila.

Številke se dnevno spreminjajo

O tem, koliko nezakonitih migrantov je trenutno na območju Balkana, Bobnarjeva ni želela ugibati, saj se številke po njenih besedah dnevno spreminjajo. Zatrdila pa je, da odlično sodelujejo z vsemi sosednjimi državami ter službami in policijami držav na celotni balkanski poti.

Logatec, ki ga je danes obiskala, od zadnjega velikega vala migracij gosti izpostavo azilnega doma. Kot je zatrdila, v povezavi z izpostavo azilnega doma in bivanja tujcev tam "ni večje varnostne problematike". Tudi komandirka policijske postaje Logatec Majda Nagode je novinarjem zagotovila, da z izpostavo azilnega doma ni nikakršnih težav.

azilni dom Logatec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kot je dodala Bobnarjeva, policijska postaja Logatec zagotavlja varnost ter zelo dobro in intenzivno sodeluje z lokalno skupnostjo, v kateri je bilo sicer pred vzpostavitvijo izpostave azilnega doma precej skrbi glede zagotavljanja varnosti.

Krajani nasprotujejo postavitvi centa na Jelšanah

Podobno je zdaj v Ilirski Bistrici, kjer krajani nasprotujejo postavitvi sprejemno-registracijskega centra na Jelšanah. Kot je danes pojasnila Bobnarjeva, pri tem ne gre za namestitveni objekt, ampak le za dodatne prostore za tamkajšnjo policijsko postajo, kjer bodo policisti izvajali osnovne postopke ugotavljanja identitete.

Tam se bodo tujci zadrževali le omejen čas, nekaj ur, nato pa jih bodo ali vrnili hrvaškim varnostnim organom ali pa prepeljali v azilni dom, kjer jim bodo nudili vse ustrezne postopke, je dodala generalna direktorica policije.

Migranti Svet Zaradi migrantov zaprli mejni prehod s Hrvaško

Napovedala je, da bodo z lokalno skupnostjo o tem nadaljevali dialog in "karkoli bo policija delala, bo delala v sodelovanju z lokalno skupnostjo". Pri obravnavi tujcev, ki nezakonito prestopajo državno mejo, je naloga policije ne le zagotavljanje ustreznih postopkov in človekovih pravic tujcem, ampak tudi zagotavljanje varnosti lokalnega prebivalstva, "kar je tudi naša prioriteta", je zatrdila Bobnarjeva.

Povedala je še, da so prav danes na obisku predstavniki Visokega komisariata ZN za človekove pravice (UNHCR), s katerim odlično sodelujejo in kjer v preteklosti niso ugotovili nobenih nepravilnosti pri obravnavi tujcev, ki nezakonito prestopajo lokalno mejo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.