Slovenija
862 ogledov

Ilegalnih prehodov v Slovenijo za 400 odstotkov več

Hrvaška meja Profimedias
Več kot polovico jih vrnejo na Hrvaško. Odprt je poziv Policije za zaposlitev nadzornikov državne meje.

Čeprav se je glavni begunski val zgodil leta konec leta 2015, pa takrat prihodov ni bilo konec. Iz slovenske policije so sporočili, da so v letošnjem letu do 23. decembra, zabeležili 8.991 ilegalnih prehodov meje. Od tega so dobro polovico ljudi, 4578 vrnili Hrvaški. Preostali so imeli možnost zaprositi za azil. 

''Varovanje državne meje je ena izmed prioritet dela slovenske Policije, zato Policija vseskozi spremlja stanje na posameznih enotah in najbolj obremenjenim enotam nudi kadrovsko in tehnično pomoč iz drugih enot,'' so na Policiji odgovorili na naše vprašanje, če so kadrovsko dovolj okrepljeni za nadzor meje. Dodajajo, da ima Policija prav tako odprt poziv za zaposlitev nadzornikov državne meje, s katerimi načrtujejo popolnitev manjkajočih kadrov na najbolj obremenjenih enotah. 

Mjanmar, begunci Migracije Svet Marakeška deklaracija podpisana: Edini protestnik Hrvat
 
Nekateri napovedujejo okrepitev prihoda beguncev spomladi, ko ne bo več tako mrzlo. Kako je na to pripravljena policija? ''Policija ima pripravljene kontingenčne načrte za upravljanje z migracijami za različne situacije. Načrti se bodo začeli izvajati glede na trenutne razmere na področju migracij,'' so nam še sporočili iz Policije.

Število migrantov se je povečalo za 400 odstotkov

V obdobju od 1. januarja do 30. novembra 2018 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 8.786 ilegalnih prehodov državne meje, kar je precej več kot lani, ko so jih obravnavali 1.720 ilegalnih. Število se je glede na enako obdobje preteklega leta povečalo za 410,8 odstotkov. V letošnjem letu so bili po podatkih Policije najpogosteje obravnavani državljani Pakistana, Afganistana in Alžirije. "Povečuje se predvsem število državljanov Pakistana in tudi število državljanov drugih migracijsko najbolj rizičnih držav, ki prevladujejo med strukturo ilegalnih migrantov po državljanstvu," ugotavljajo pri Policiji.

Ilegalni prehodi meje po državljanstvu | Avtor: Policija Policija

Največ ilegalnih prehodov je obravnavala Policijska uprava Koper, ki zavzema delež kar 47 odstotkov. Sledi PU Novo mesto s 39 odstotki. 

Nasilna novinarka Po treh letih Svet Se spomnite novinarke, ki je brcala begunce? To se je zgodilo z njo.

Ilegalni prehodi meje po policijskih upravah | Avtor: Policija Policija

"Od vrhunca števila ilegalnih prehodov v letošnjem maju je sledil nestabilen trend velikega števila ilegalnih prehodov," v poročilu še ugotavljajo pri Policiji. "Sledil je sezonski upad števila v novembru zaradi vremenskih razmer."

Ilegalni prehodi po mesecih | Avtor: Policija Policija

Migranti Svet Zaradi migrantov zaprli mejni prehod s Hrvaško

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • smuc 17:20 28.december 2018.

    ZA TEH 400 % LAHKO NAŠA LEVICA MIMOGREDE PREŽIVI, ZATO DOBRODOŠLI!!!