Slovenija
9617 ogledov

Ukiniti nameravajo tudi oddajo Miše Molk

MIša Molk Jože Suhadolnik
Konfrontacija med vodstvom RTV Slovenija, Programskim svetom in novinarji ter uredniki.

Programski svetom RTVS bo danes razpravljal odločal o predlogu predlog programsko-produkcijskega načrta zavoda za leto 2022. Predlog že nekaj časa dviga precej prahu, saj predvideva ukinitev, krajšanje in prestavljanje več oddaj iz prvega na drugi program, predvsem oddaj informativnega programa. Predlog, ki ga je programski svet obravnaval že sredi oktobra, bo danes s spremembami in dopolnitvami znova pred člani programskega sveta.

Slovenija Novinarji TV Slovenija dialog zaostrujejo: Ostro nad napovedane spremembe

Ukinjajo oddaji Tanje Gobec in Miše Molk

Na drugem programu je predviden nov informativni blok od 20. do 22. ure, rubrične oddaje, kot sta Točka preloma in Koda, prav tako pa tudi poročila s področja zabavne kulture. Umakniti pa nameravajo oddaje Politično s Tanjo Gobec, Dnevnikov izbor, Slovenija v letu in Svet v letu. V načrtu za prihodnje leto tudi ni oddaje mesečne oddaje Z Mišo.

Novinarje podprle številne organizacije in strokovnjaki

Programski svet je predlog obravnaval že oktobra, danes pa naj bi se seznanil z dopolnitvami on posodobitvami. Kolektiv informativnega programa Televizije Slovenija, Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije programski svet pozivajo, naj programske spremembe, kot jih v načrtu predvideva vodstvo javnega zavoda, zavrne. Pri tem jih podpirajo številne organizacije in strokovnjaki. 

Z ukinjanjem oddaje Globus se ne strinja tudi 97 podpisnikov odprtega pisma, naslovljenega na vodstvo RTVS, med katerimi so diplomati in visokošolski učitelji s področja mednarodnih odnosov.

Areh: Gledanost pada

Medtem je v.d. direktorja TVS Valentin Areh očitke zavrača. "Globusa ne ukinjamo, ampak njegovo vsebino selimo v nov večerni informativni blok na TV SLO 2. Namesto tedenske, kratke, komaj 20 minutne oddaje Globus bomo gledalcem ponudili vsebino oddaje vsak delovni dan v letu. Slovenski gledalci so si lahko do zdaj ogledali približno 800 minut vsebine Globusa na leto. Po novem bodo imeli na voljo približno 2160 minut. Torej oddaja Globus ne bo ukinjena, ukinjamo zgolj ime oddaje, vsebina se prenaša v novo oddajo, s katero se bo obseg novic z zunanjepolitično tematiko povečal kar za 63 odstotkov. S tem bomo v še večjem obsegu izpolnjevali poslanstvo javne televizije," je zapisal v odgovor novinarjem in urednikom.

Kot pravi Areh, je informativni program v resni krizi. Večini oddaj naj bi že leta pada gledanost, tudi Dnevniku in Odmevom. Oddaji naj bi od leta 2003 izgubili 250.000 ali polovico nekoč zvestih gledalcev. Glede na to so se odločili za spremembe, pri čemer se zgledujejo po oddajah najuspešnejših javnih televizij v Evropi, kot so BBC, ZDF in ORF.

Predvolilne oddaje na drugem programu

Informativni program naj bi glede na nov načrt ustvaril približno 70 ur več programa kot letos, precej krčijo vsebine na tretjem programu, občutno več pa jih bo na drugem. Načrtujejo 15 novih informativnih oddaj, med katerimi se jih bo veliko nanašalo na državnozborske, predsedniške in lokalne volitve ter volitve v DS, ki bodo prihodnje leto.

Komentarjev 11
  • luka65 18:01 29.november 2021.

    Zapita Gobčeva je po javni pijanski blamaži in nadlegovalnju gostov celo napredovala in dobila svojo oddajo, kjer cel teden dela za teh 5 minut intervjujev. Plačo dobi za nič! Sp.zdi pijanaka, da te ni sram!

  • Jean_Dawkins 15:28 29.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Dusan12 14:19 29.november 2021.

    Gobčeva je tako še samo za na žar za 1 maj pred Stolnico