Slovenija
73980 ogledov

Odgovor Marku Potrču: Uživajte v dvigovanju uteži, stroko in znanost pa prepustite usposobljenim

Covid-19 v Srbiji
1/5
Epa
Mikrobiolog Gorazd Pretnar iz koprske enote Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano v daljšem zapisu odgovarja Marku Potrču, ki je v zadnjih dneh objavil več videoposnetkov, na katerih izraža dvom v smrtonosnost covida-19 in so se po spletu razširili kot blisk.

„Medtem, ko eni bildajo mišice, drugi beremo in delamo znanost. A glej ga šmenta, mišičnjak, ki naklati v nekaj minutah toliko nestrokovnosti in neumnosti postane glasnik znanstvene resnice, sklicujoč se na neimenovane zdravnike,“ začne Pretnar.

KORONA: PROSIM, DOVOLJ JE BILO ZAPIRANJA IN KARANTEN. LAHKO PROSIM POSKRBIMO ZA RIZIČNE SKUPINE, NAM PA PUSTITE...

Objavil/a Marko Potrč dne Ponedeljek, 17. avgust 2020
Glede na poznavanje tega študija povprečen zdravnik nima dovolj znanja za objektivno ocenjevanje novega koronavirusa, ne na molekularnem nivoju ne na epidemiološkem nivoju, je prepričan in dodaja, da tako preko palca pač ne bo šlo: „Šele dobro razumevanje načina vstopanja koronavirusov v celice in preskakovanje vrst nam razkrije, s kom ali čim imamo opravka.“

Pretnar pojasnjuje, da je bilo v sezoni 2019/2020 več smrti zaradi epidemije gripe, ker vodstvo epidemiologov ni ukrepalo. Če bi tako ravnali tudi, ko se je začel širiti novi koronavirus, bi bile posledice katastrofalne.

Covid-19 v Srbiji | Avtor: Epa Epa

„Številke, o katerih razpravlja gospod Potrč, in jih nekako omalovažuje kot nizke, so posledica dobrih ukrepov strokovne skupine. Intelektualni domet, ki seže zgolj do smrti, zame ni nikakršen domet,“ je še zapisal Pretnar, ki vsem skeptikom pojasni tudi, kaj se dogaja v telesu človeka, ki se z virusom okuži.

„Novi koronavirus okuži možgane. Kakšne bodo dolgotrajne posledice, ne vemo. Ali se je virus prikril v možganskih celicah, ali šel v dormaco, tudi ne vemo. Koliko mikro in makro kapi je virus povzročil s tvorbo krvnih strdkov pri ozdravelih, tudi ne vemo. Vemo pa, da alveolarne celice, ko jih virus enkrat lizira, ne nadomestijo več funkcionalne celice, ampak fibroblastne celice. S tem se vitalnost in kapaciteta pljuč zmanjša. Tako mladim kot starim, ne glede na težo obolenja. Niso samo starejši ranljiva skupina, sem sodijo vse starostne skupine, pa se ustavim zgolj pri povišanem tlaku, ki zajema vse starostne skupine,“ opozarja mikrobiolog.

ODGOVOR MARKU POTRČU Med tem, ko eni bildajo mišice, drugi beremo in delamo znanost. A glej ga šmenta, mišičnjak, ki...

Posted by Gorazd Janez Pretnar on Tuesday, September 1, 2020

Dejstvo je, da je podcenjevanje virusa maksimalno egoistično vedenje, poudarja, saj drugega učinkovitega orožja, kot je izogibanje množic, držanje razdalje, nošenje mask, razkuževanje trenutno nimamo na razpolago: „Jaz nosim masko, ker ne vem, ali sem superprenašalec, ali virus širim nevede. Ker tega ne želim nosim masko vedoč, da me ta maska zaščiti zgolj dobrih 28 odstotkov. Toda jaz ščitim druge s 95 odstotki. To so znanstvena dejstva, napisana na podlagi laboratorijskih poizkusov in meritev."

Dotaknil se je tudi navedb, da otroci zbolevajo redkeje kot odrasli. Drži, pravi, a ko zbolijo, njihove celice tvorijo mnogokrat večje število virusov: „Večje kot je število virusov, večja možnost je raznosa okužbe. V ta namen so ukrepi namenjeni šolam. Približno tri odstotke obolelih konča v intenzivni negi in enak odstotek otrok.“

Potrču še sporoča, da je uporaba javne priljubljenosti za širjenje neresnic zloraba vseh, ki ga imajo radi in ga občudujejo: „Uživajte v dvigovanju uteži, ostanite zdrav, stroko in znanost pa prepustite primerno strokovno in podiplomsko usposobljenim, ki temu posvečajo tudi svoj prosti čas, in to desetletja.“

Komentarjev 77
  • brizitka 15:46 05.september 2020.

    Žaljivo in prav nič strokovno g. Pretnar. Če mačku stopiš na rep zacvili, ali ne ?

  • MihaPu 18:41 02.september 2020.

    Odgovor stroki: pustite farmakomafijo in evrčke in ljudem obelodanite resnico ČE IMATE JAJCA! Poserjem se na trenutno stroko, ki se pojavlja v javnosti z lažmi, ki jih vsakodnevno trosi. Ljudje nismo zabiti in vam žal ne verjamemo, ker ste premalo ...prikaži več kvalificirani za to, da podate svoje lastno koruptivno mnenje. Hvala.

  • rajko50 16:05 02.september 2020.

    Prebral sem kar nekaj pamfletov, ki jih je napisal Gorazd Janez Pretnar. Bog nas obvaruj, ko imajo taki ljudje možnost upravljanja usode neke nacije, toliko nedokazanih in nepotrjenih trditev, manjka pa poglavitna. Gospodje mikrobiologi. Nehajte se že enkrat metat ven ...prikaži več kako dobro poznate virus ker ga sploh ne poznate. A si upate priznati javnosti koliko ljudi je v bolnišnicah umrlo ker zdravniki od začetka sploh niso poznali postopkov zdravljenja?