Slovenija
4469 ogledov

Odgovornost šole na daljavo morajo prevzeti starši

Osnovna šola Profimedia
Šole so zaprte, a to ne pomeni, da učencem in staršem ni treba nič delati. Pouk za zdaj še z zapleti poteka na daljavo.

„Za učence in starše sva že prejšnji teden pripravili učno gradivo za matematiko, slovenščino, okolje in angleščino, ki ga lahko prevzamejo prek eAsistenta, in skupaj izpolnijo učne obveznosti,“ pravita Klaudija Korpar in Maja Bergant, učiteljica in vzgojiteljica prvega razreda na ljubljanski Osnovni šoli Nove Fužine.

Gradiva, med katerimi so, poleg nalog iz učbenikov in delovnih zvezkov, ki so jih njuni prvošolci že prejšnji četrtek odnesli domov, tudi učni listi in vsa druga navodila za pouk doma. Za zdaj je gradiva dovolj za ta teden, konec tedna pa bodo starši lahko prevzeli nova. Prevzamejo jih lahko na oglasni deski eAsistenta, ki sta jo ustvarili posebej za njun razred, če morda nimajo računalnika, ali pa v program niso prijavljeni, pa jih gradivo čaka na telefonu v obliki multimedijskega sporočila MMS. 

učno gradivo | Avtor: arhiv OŠ Nove Fužine arhiv OŠ Nove Fužine
Dela doma je skoraj toliko kot v šoli

Dela imajo dovolj za približno štiri šolske ure na dan, da bi jih starši s svojimi otroki lahko preživeli čim bolj delovno in ustvarjalno, pa sta jim dodali še natančna navodila, kako naj posamezne naloge pripravijo ali rešujejo, da šola ne bo breme, temveč tudi obojestransko zadovoljstvo ob preživljanju skupnega časa. 

„Odgovore na vsa vprašanja in pomoč, če jo pri izvedbi pouka doma potrebujejo, lahko starši dobijo prek najine e-pošte, ves čas jima bova na voljo. Tudi navodila, kako se sploh prijaviti in uporabljati eAsistenta“ sta še povedali Klaudija Korpar in Maja Bergant. 

Vsebinskih vprašanj še ni

eAsistent, ki ga uporablja veliko osnovnih šol, ne pa vse, je lahko precej trd oreh za starše. Zaradi velike obremenitve ne deluje nemoteno, nekateri starši pa imajo težave tudi s prijavo in uporabo, ker morda niso najbolj vešči računalnika, pravi Miha Nemanič, učitelj četrtega razreda. Njegov e-poštni nabiralnik je poln vprašanj staršev, ki imajo takšne in drugačne težave z eAsistentom, vsebinskih vprašanj o učni snovi pa za zdaj še ni, še pove.

učni lis | Avtor: arhiv OŠ Nove Fužine arhiv OŠ Nove Fužine
Učitelji bodo vse čas pomagali

„Vsa navodila, učne liste, in druge materiale, ki jih moji učenci potrebujejo, da bi lahko doma predelali snov, ki bi jo sicer v šoli, bodo imeli na voljo za cel teden naprej, od njih in staršev pa je odvisno, kdaj in kako si bodo organizirali pouk. Pri tem jim bom prek e-pošte priskočil na pomoč, če me bodo potrebovali,“ pove in doda, da „imajo zdaj učenci kar precejšnjo odgovornost, saj se od njih pričakuje, da bodo snov res predelali, od staršev pa, da jih bodo k temu spodbujali oziroma jim pomagali, ne glede na to, da vse poteka na daljavo in ne glede na to, da v tem obdobju ne bo ocenjevanja.“ Je pa učencem pripravil oziroma še bo tudi teste za preverjanje znanja, ki jih morajo rešiti.

Čeprav ste doma, se bo treba učiti

V dodatno pomoč so jim lahko tudi e-gradiva na spletnih straneh nekaterih založb, ki so zaradi kriznih razmer zdaj brezplačno dostopna, na voljo pa so tudi dodatne naloge za utrjevanje znanja, pravi učitelj. 

Ko se bodo vrnili v šolske klopi, bodo tako v prvem kot v četrtem razredu učitelji, s katerimi smo govorili, preverili, ali so naloge narejene in učni listi izpolnjeni, ali so učenci prebrali tisto, kar jim je bilo naročeno. Tisti, ki ne bodo dovolj vestni, bodo morali kasneje nadoknaditi vsaj večji del zamujenega, pravijo. 

Ne pozabite na risanje in petje

Učenci bodo tako v naslednjih tednih doma imeli skoraj toliko dela, kot če bi bili v šoli, le telesni in glasbeni vzgoji ter likovnemu pouku se lahko izognejo, pravijo učitelji, saj za te predmete posebnih navodil niso pripravili. „Starši pa naj le poskrbijo, da se bodo otroci kljub vsesplošnim omejitvam varno gibali, čim več risali in ustvarjali, pa seveda peli,“ še doda Miha Nemanič.

Otroci na internetu | Avtor: Profimedia Profimedia
Na eAsistentu se trudijo odpraviti težave

Zaradi prevelike obremenitve je bilo danes na spletni aplikaciji eAsistent precej motenj, „ker šolam pomagamo pri vzpostavitvi sistema za delo na daljavo in zaradi tega implementiramo nove pripomočke. Določene stvari so tehnično izjemno zahtevne, ker gre za zelo velike količine prometa in uporabnikov. Smo pa tudi izredno omejeni s časom. Naša celotna ekipa od četrtka dalje neprestano dela na dodatnih rešitvah, saj želimo šolam pomagati pri delu na daljavo. Verjamemo, da bomo skupaj zmogli in naredili največ, kar je v danih okoliščinah možno. Osnovno delovanje smo vzpostavili in uporabniki ga lahko uporabljajo,“ so za Žurnal24 povedali v podjetju e-Šola. 

Vsi moramo biti potrpežljivi, vsi se učimo

Za potrpežljivost učence in starše prosi tudi Janez Kobe, ravnatelj OŠ Milojke Štrukelj iz Nove gorice, kjer prav tako za komunikacijo uporabljajo eAsistenta. „Naleteli smo že na prve težave, ker tehnologija (eAsistent, spletne učilnice,…) ne morejo slediti naši delovni vnemi, saj je večina strani nedosegljivih. Tudi to obvestilo ste dobili z zamikom, ker se je eAsistent »zrušil«. Z izobraževanjem bomo načeloma začeli jutri, v torek. Največ dela bomo opravili prek eAsistenta, ki je v ta namen odprl dodatne možnosti komunikacije. Za izobraževanje na daljavo pa bomo uporabili tudi spletne učilnice, portale z video vsebinami, e-učbenike.“

„Izobraževanje na daljavo je tudi za nas, ki delamo v vzgoji in izobraževanju, nov izziv. Verjetno bomo delali tudi napake, vendar se bomo iz njih učili in postajali boljši. Zavedamo se, da boste imeli tudi starši in učenci pri tem velike težave. Doma nimate vsi enakih možnosti, računalniške opreme, internetne povezave niso povsod enake, nekateri starši boste imeli manj časa za svoje otroke, ker tudi delate in še bi lahko našteval. Zato vas prosim za strpnost in pomoč pri delu na daljavo. Pomembno je, da učenci ohranijo stik s šolo ter ohranijo delavne navade,“ je v sporočilu ravnatelj še napisal učencem in staršem.  

učenje jezikov Slovenija Slovenskim šolam so na pomoč priskočile tudi založbe Osnovna šola Slovenija Ministrica: pouk se bo najverjetneje podaljšal v počitnice

 

Komentarjev 1
  • Avatar Tarrisenta
    Tarrisenta 00:08 17.marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com