Slovenija
3511 ogledov

Odločitev glede stavke 5. in 6. decembra je padla

Učiteljica
60 tisoč zaposlenim se bodo plače zvišale za od enega do štririh plačnih razredov.

Člani sindikata šolnikov so potrdili stavkovni sporazum, zato je SVIZ za 5. in 6. december napovedano stavko preložil in jo odpovedal do takrat, ko bo vsebina sporazuma prenesena v kolektivne pogodbe

"Če sporazum ne bi bil potrjen, bi se stavka nadaljevala, vsi kompromisni predlogi bi bili umaknjeni in vrnili bi se na izhodiščne stavkovne zahteve," je o odločitvi članstva Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije povedal predsednik Sviza Branimir Štrukelj. "Za stavko je glasovalo 37.186 ljudi, za sporazum samo 500 manj."

Stavkovni odbor je ob predpostavki, da bo večina glasovala za stavkovni sporazum tudi že naložil, da se od danes stavka prelaga. "Stavka je preložena, ni pa še odpovedana," je razložil Štrukelj. "Stavka bo odpovedana, ko bodo podpisane vse kolektivne pogodbe in objavljene v uradnem listu."

Udeležili se bodo shoda 5. decembra

Glavni stavkovni odbor, ki je leto dni vodil stavko, se bo na zadnji seji 11. decembra razpustil. 

stavka SVIZ | Avtor: Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado. Anže Petkovšek

Napovedal je še, da se bo Sviz udeležil shoda za višje plače 5. decembra. "Mi eksplicitno podpiramo sprejem zakona o minimalni plači," je poudaril. "V javnem sektorju je 7500 zaposlenih na minimalni plači, od tega jih je velika večina v vzgoji in izobraževanju."

Namen imajo tudi podpreti višje plače v zasebnem sektorju. "Plače so nizke, ob teh makroekonomskih rezultatih je ta trenutek dealen čas za izboljšanje plač, sicer bomo morali živeti z nizkimi plačami naprej, ob tem, ko se dobički skokovito hitro povečujejo," je poudaril Šturkelj.

Mercator gne%C4%8Da blagajna Uravnilovka? Slovenija "Kdor zasluži malo več kot tisti z minimalno plačo, bo čez noč zaslužil manj"

Kaj so izpogajali?

"Stavkovni sporazum velja za preko 60 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, kulturi in znanosti," je poudaril Štrukelj. "Plačo jim zvišuje v razponu od enega do štirih plačnih razredov."

Sindikat šolnikov se je z vlado dogovoril, da bodo tisti, ki so uvrščeni do 26. plačnega razreda, januarja 2019 dobili za en plačni razred ali štiri odstotke višje plače.Tisti nad 26. plačnim razredom bodo glede na stavkovni sporazum upravičeni do dveh plačnih razredov več, a bi se jim drugi v plačo prelil novembra 2019.

Kdor bi bil upravičen do treh plačnih razredov višje oziroma dvanajstih odstotkov povišice, med njimi so tisti z magisteriji znanosti in doktorati, bi zadnje štiri odstotke dobil izplačane septembra 2020. 

Več tudi za razrednike

Učitelj Šolniki Slovenija Plače se bodo dvignile do dvanajst odstotkov

stavka SVIZ | Avtor: Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado. Anže Petkovšek

Do treh plačnih razredov bi bili upravičeni tudi razredniki. Dogovor namreč oblikovanje novega delovnega mesta učitelj razrednik, ki je za en plačni razred višje glede na učitelja.

Prav tako so uspeli izpogajati izplačilo razlike med minimalnim regresom do višine 1050 evrov za zaposlene z minimalno plačo, kar znese dobrih 200 evrov in bo izplačano še letos.

Plače v vzgoji in izobraževanju rasle počasneje

Pri Svizu ves čas poudarjajo, da so plače v vzgoji in izobraževanju v zadnjih letih rasle izrazito počasneje kot v zdravstvu in dejavnosti javne uprave.

Delovna mesta, za katera je zahtevana univerzitetna izobrazba, so po besedah Štruklja v vzgoji in izobraževanju v povprečju plačana za približno 500 evrov bruto manj kot v državni upravi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • iliana 14:57 29.november 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 dolarjev, vendar vidim, kako to pocne zdaj. Zdaj imam toliko svobode, ko sem sam lastnik. obišcite ===============>>>>>> www.WebJob33.Com