Slovenija
436 ogledov

"Odločitve Sviza so odločitve Sviza"

Slovenija 14.11.2011 Jakob Pocivavsek, predsednik Konfederacije sindikatov Slove Saša Despot
"Moja ocena je, da v kolikor bi pogajanja nadaljevali na način, kot smo jih včeraj zastavili, bi jih bilo verjetno možno v prihodnjem tednu tudi pripeljati do konca," je ocenil Počivavšek..

Vodja koordinacije stavkovnih odborov skupine sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je danes pojasnil, da so se z vladno stranjo v ponedeljek na pogajanjih praktično uskladili glede novega vrednotenja delovnih mest. Po Počivavškovih besedah so se z vladno stranjo praktično v celoti uskladili o odpravi plačnih anomalij, pri čemer je na sindikalni strani konsenz dosežen ne le med sindikati, ki delujejo v okviru njihove koordinacije stavkovnih odborov, ampak tudi s Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije, ki sta se jim v ponedeljek pridružila na pogajanjih.

Kot je povedal, so sindikati podali predlog, ki je uravnotežen in prinaša koristi praktično za vse zaposlene v javnem sektorju, po njihovem prepričanju pa pravičneje in ustrezneje vrednoti tudi delo učiteljev, vzgojiteljev in ostalih javnih uslužbencev, torej nenazadnje tudi članov Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Posebej pa pozdravljajo odločitev vrha koalicije, da je prepoznala potrebo, da se dvig plačnih razredov prizna tudi tistim z najnižjimi plačami, torej na delovnih mestih do 26. plačnega razreda.

Telovadnica Že tretjič! Slovenija Nova stavka šolnikov 17. aprila

Lahko bi se dogovorili v tednu dni

Zaenkrat po Počivavškovih besedah ostaja odprta druga stavkovna zahteva - odprava varčevalnih ukrepov po zakonu za uravnoteženje javnih financ, kjer so se z vlado dogovorili, kako se bodo delovno lotili iskanja rešitve. "Moja ocena je, da v kolikor bi pogajanja nadaljevali na način, kot smo jih včeraj zastavili, bi jih bilo verjetno možno v prihodnjem tednu tudi pripeljati do konca," je ocenil Počivavšek. Pri tem je poudaril, da morajo biti rešitve uravnotežene in ne smejo "preferirati posameznih poklicnih skupin, da se ne ponovi to, kar se je nenazadnje zgodilo v lanskem letu kot posledica dogovora med vlado in Fidesom".

Počivavšek je dodal, da upajo, da bo vlada v četrtek, ko bo odločala o nadaljnjih usmeritvah za pogajalsko skupino, "sprejela pravilne in pravične usmeritve, ki bodo omogočile sklenitev dogovora s sindikati, ki ga bo možno tudi uresničiti s sklenitvijo ustreznih kolektivnih pogodb". Njihov predlog lahko doseže kvorum za sklenitev kolektivne pogodbe za javni sektor, je poudaril.

stavka | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Enotni plačni sistem za vse

Sicer pa sta se z namestnico Ano Jakopič dotaknila tudi pogajanj s Svizom. Predloga, ki ga je Sviz imel na mizi v ponedeljek, a do njegovega parafiranja nato ni prišlo, po besedah Jakopičeve niso videli. Ob rešitvah, s katerimi so seznanjeni, pa so očitno sporne nekatere spremembe pri ureditvi napredovanj v nazive.

Menijo namreč, da bi bilo smiselno pogledati sisteme napredovanj po celotnem javnem sektorju, kjer so med dejavnostmi precejšnje razlike. Kot so poudarili, imamo namreč enoten plačni sistem in njihova prva stavkovna zahteva je, da se ta enotni plačni sistem tudi uveljavlja. Problematiko razredništva pa so bili po Počivavškovih besedah pripravljeni pripoznati tudi sindikati iz drugih dejavnosti, čeprav se zavedajo, da sami vseh težav, ki jih imajo in so jih naslovili na vlado, ne bodo mogli urediti.

Sicer pa je Počivavšek dejal, da "odločitve Sviza so odločitve Sviza", sami pa bodo še naprej delovali v okviru svojih stavkovnih zahtev. Po njihovih informacijah, ki pa so "iz druge roke", pa vlada dogovora s Svizom ni parafirala, ker je v zadnjem hipu prišlo do spremembe s strani Sviza, je pojasnila Jakopičeva.

Stavka učiteljev Stavka bo Slovenija "Norčujejo se iz zaposlenih in staršev"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • antitrust 19:41 13.marec 2018.

    Želijo povišanje za 8%. Plače imajo 1500€, 15*8= 120€. Fino, ne !

Sorodne novice