Slovenija
28742 ogledov

Odpoklic izdelka zaradi snovi, ki lahko povzroči hudo zastrupitev

Nakupovalni voziček Profimedia
Odpoklicano živilo ima rok uporabe o 30. septembra 2025.

Podjetje Lidl je iz prodaje odpoklicalo izdelek fileji skuše v olju (170g) z rokom uporabe 30. 9. 2025 in serijsko oznako 11509248KN2147*A proizvajalca Losos, Poljska. V izdelku je bila ugotovljena presežena vrednost histamina. Stranke pozivajo, da zaradi možnega tveganja za zdravje izdelka naj ne uživajo.

V odpoklic je zajet izključno izdelek fileji skuše v olju (170g) z rokom uporabe 30. 9. 2025 in serijsko številko 11509248KN2147*A. Ostali izdelki niso predmet odpoklica.

Podjetje Lidl kupce prosi, da izdelek vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo kupnino povrnili tudi brez predložitve računa. Če to ni mogoče, pa naj ga zavržejo, so še sporočili iz podjetja.

Fileji skuše - odpoklic | Avtor: STA STA

Zastrupitev in potek

Histaminska zastrupitev je akutna zastrupitev, ki najpogosteje nastane zaradi zaužitja rib ali ribjih proizvodov, ki vsebujejo velike količine histamina. V tuji literaturi lahko zasledimo tudi izraz Scombroid Poisoning ali Scombrotoxin Poisoning (slovenski prevod je skombroidna zastrupitev), ker se zastrupitev najpogosteje pojavi po zaužitju rib iz družine Scombroidae (družina kostnic), je zapisano na straneh NIJZ-ja.

Znaki in simptomi zastrupitve nastopijo zelo hitro po zaužitju, v roku nekaj minut do dveh ur. Oboleli najprej navajajo pekoče bolečine v žrelu in ustih, navale vročine in rdečico obraza, glavobol in omotico. Pri mnogih se pojavijo krči v trebuhu, slabost, bruhanje in kratkotrajna driska, palpitacije (močno utripanje srca).

V hujših primerih lahko pride do zameglitve vida, kožnega izpuščaja, koprivnice, otekline vek, padca krvnega tlaka, otekline jezika, krča sapnic in izgube zavesti. Simptomi in znaki so običajno blagi in izzvenijo v nekaj urah. Le redko trajajo dlje. Znaki so lahko hujši pri bolnikih, ki jemljejo zdravila, ki upočasnijo razgradnjo histamina.

ikea Slovenija Pozor, Ikea odpoklicala ta izdelek Nakupovalni voziček Hude težave in odpoklic Svet Po zaužitju zastrupljenega proizvoda halucinacije in padanje v delirij

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • aleks1201 07:11 30.december 2022.

    Isti izdelek trenutno ponujajo v aplikaciji Lidl , 1 plus 1 gratis.Očitno so se hoteli rešiti sporne zaloge in jih je inšpekcija nepričakovano ustavila. Sicer je pa znano, da trgovci , kar je spornega, poskušajo prodati ob petkih in sobotah ...prikaži več , ko je inšpekcijskih pregledov bistveno manj.

  • andrej084 18:35 29.december 2022.

    A tole prodajajo tudi v Nemciji, Italiji, Franciji,... ali samo v Blatnem dolu... a bo kaksna odskodninska tožba....