Slovenija
12584 ogledov

Odprto pismo Robertu Golobu

Robert Golob Profimedia
Odziv Vesne - zelene stranke na premierjev včerajšnji nagovor Evropskega parlamenta.

V Vesni - zeleni stranki so se odzvali nagovor slovenskega premierja Roberta Goloba poslancem Evropskega parlamenta (v nadaljevanju EP), v katerem se je poleg energetske krize in širitve EU na Zahodni Balkan osredotočil tudi na zeleni prehod ter izrazil trdno zavezanost vladavini prava.

V Vesni pripoznavajo Golobovo predstavitev Slovenije kot napredno srednjeevropsko državo, ki se aktivno spopada z vprašanji omenjenih tematik. V skupini Zelenih v EP poleg tega prepoznavajo prizadevanja za vzpostavitev vladavine prava in spoštovanje človekovih pravic, kar sta v nagovoru izpostavila sopredsedujoči skupini Zelenih v EP Philippe Lamberts ter sopredsednik Evropske zelene stranke in poslanec EP Thomas Waitz, so izpostavili v pismu za javnost.

''Kljub temu pa žal ugotavljamo, da so nekatera okoljsko pomembna vprašanja ostala neodgovorjena. Ker gre za ključna vprašanja naše prihodnje prehranske in energetske varnosti, vas pozivamo, da podate odgovore na tisto, kar je na razpravi EP ostalo neodgovorjeno - ne samo državljanom in državljankam Slovenije ampak tudi Evropske unije,'' izpostavljajo v Vesni.

Vesna: Trije sklopi vprašanj ostajajo neodgovorjeni

Po njihovih besedah gre za vprašanja Lambertsa glede stališča Slovenije glede uporabe najbolj škodljivih pesticidov, ''kjer slovenska vlada žal ni zavzela odločnega stališča glede omejitve uporabe teh okolju in zdravju škodljivih sredstev, kljub temu, da - za uspešno zagotavljanje prehranske samooskrbe - obstajajo učinkovite, okolju prijaznejše alternative''.

Drugi sklop vprašanj se nanaša na področje energetike. V trenutnem stanju še vedno ni bilo sprejetih konkretnih korakov v smeri zmanjševanja birokratskih ovir ter nadgradnje električnega omrežja, ki bi pripomorel k izgradnji solarnih streh po celotni Sloveniji, ''s ciljem, da si gospodinjstva ne le znižajo ceno elektrike, ampak jo oddajajo v omrežje ter s tem prispevajo k manjši odvisnosti od uvoza energentov ter seveda bolj trajnostnemu načinu pridobivanja teh,'' so zapisali v Vesni.

Tretji sklop naslavlja izgradnjo novega bloka jedrske elektrarne - NEK2. Medtem ko je Waitz izpostavil nekaj dejstev gradnje novega bloka na potresnem območju ter pozval k rabi sončne energije, je Lamberts podal pobudo, ''naj Vlada RS omogoči uravnoteženo razpravo o dejanski ceni ter okoljski škodi energije, proizvedene iz plina, uranove rude ali sonca ter v javnosti ne predstavlja še ene jedrske elektrarne kot magične rešitve za vse (energetske) probleme,'' ki jo v Vesni pozdravljajo.

Ob tem so izrazili pripravljenost za sodelovanje strokovne in splošne javnosti. ''Tako v evropski skupini Zelenih kot tudi v VESNI-zeleni stranki verjamemo, da lahko s skupnimi prizadevanji najdemo ustrezne rešitve za prihodnost teh tako pomembnih področij, ki bodo dobre za državljanke in državljane trenutnih pa tudi prihodnih generacij,'' so še zapisali v pismu za javnost.

dezurni@styria-media.si

Nagovor Roberta Goloba evropskemu parlamentu v Strasbourgu. Evropski parlament Slovenija Golob: "Ta teden bo ključnega pomena"
Komentarjev 14
  • Avatar Leon
    Leon 11:42 14.december 2022.

    VESNA ali ste si ogledali BIO plinarno v Prlekiji ? Pojdite tja in se prepričajte .

  • popokatopetl 11:31 14.december 2022.

    "je Waitz izpostavil nekaj dejstev gradnje novega bloka na potresnem območju ter pozval k rabi sončne energije" ---- Eno neprijetno dejstvo je da sicer z NEPN planiramo veliko rabe sončne energije, ampak da je le-te pozimi bore malo, pa tudi ...prikaži več poleti ima ogromna dnevna nihanja. Veliko nihanj zdaj pokrivajo TE, ampak premoga se je treba znebit, plin pa je trenutno velik problem... Sprejemljive rešitve za dnevno hrambo energije so vsaj na vidiku, za zimo zaenkrat ne.

  • marko345 09:53 14.december 2022.

    Moj odgovor Vesni. Ko bi postavili na reki muri in savi zadosti hidroeletrarn, nova atomska centrala ne bi bila potrebna. V Avstriji za reko Muro to ni problem, v Sloveniji pa so krivci za to prav okoljevarstveniki. Pa ne govorim ...prikaži več o jezovih na muri, del vode vkopat v cevi do elektrarne pa tako 50 elektro objektov- tako bo nekaj tega narejeno na ljubljanici. Samo pametujete in namerno škodite razvoju Slovenije. Amen