Slovenija
5920 ogledov

Nova pravica, ki se je lahko veselijo nekateri zaposleni

Delavec Profimedia
Odslej ta ugodnost tudi za zaposlene v zasebnem sektorju

Državni zbor je danes potrdil predlog Levice za dopolnitev zakona o delovnih razmerjih, s čimer so vsem zaposlenim staršem, tudi v zasebnem sektorju, zagotovili pravico do dodatnega prostega dne v primeru spremstva otroka prvošolca v šolo na prvi šolski dan.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je v torek, ko so poslanci opravili obravnavo, izpostavil, da je tudi matični odbor predlog podprl soglasno. Danes je za dopolnitev glasovalo 84 poslancev, proti pa en.

Družinske finance Predlog Slovenija Nova pravica, ki bo razveselila vse starše

Kot je pojasnil v imenu predlagatelja, so si zaposleni v javnem sektorju že pridobili pravico do spremstva otroka v šolo na prvi šolski dan, zaposleni v zasebnem sektorju pa je še nimajo, s čimer so ti starši in posledično njihovi otroci postavljeni v neenak položaj.

prvi šolski dan | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Spremembi so nasprotovali delodajalci

Poslanske skupine so se strinjale, da je neenakost treba odpraviti in so predlogu napovedale podporo, so pa v nekaterih poslanskih skupinah izrazili obžalovanje, da ni bil usklajen na ekonomsko-socialnem svetu (ESS). Ta je o predlogu Levice razpravljal prejšnji teden, spremembam pa so posebej ostro nasprotovali delodajalci. Med drugim so izpostavili, da zakon že določa en dan dodatnega dopusta za vse starše, ki imajo otroke, stare do 15 let.

Prvi šolski dan Ugodnost Slovenija Novost: Dodatni dan plačanega dopusta. Preverite, ali vam pripada! koledar Slovenija Dela prosti dnevi v letu 2020

Predloga Levice ni podpirala tudi vlada. Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enakem možnosti Urban Krajcar je dejal, da vlada sicer podpira ukrepe, ki prispevajo k lažjemu usklajevanju dela in družine, a ocenjuje, da so takšni mehanizmi v okviru splošne delovno-pravne ureditve tudi že umeščeni in opredeljeni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Uroš Mrvar 06:38 19.december 2019.

    Lepo da so ljudi v zasebnem sektorju izenačili z zaposlenimi v državni upravi. Vsi moramo biti enaki in imeti enake pravice. Bravo. Torej kdaj bomo dobili še mi božičnico in 13. plačo, dostojen regres za dopust in prehrano, ..... Da ...prikaži več bomo enaki pa to a ne .....