Slovenija
24 ogledov

Odstop, razmišljanja in tragedije

kresal lds zalar Žurnal24 main
Iztekajoči se teden si bomo zagotovo najbolj zapomnili po nepreklicnem odstopu notranje ministrice Katarine Kresal in desetmesečnem otroku, ki naj bi umrl zaradi podhranjenosti. Svet pa je bil medtem spet v strahu pred novo recesijo.

Dogodek tega tedna v Sloveniji je bil zagotovo nepreklicni odstop Katarine Kresal z mesta ministrice. Prvi udarec je Kresalova zaradi najema stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) prejela v torek od Računskega sodišča. Premierju Borutu Pahorju je predlagala odstop, a se on s tem ni strinjal.

Naslednji dan pa je sledil še usodni udarec protikorupcijske komisije, ki je ugotovila, da ravnanja ministrice pri najemu stavbe NPU ustrezajo definiciji korupcije.

Borut Pahor | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Da je čas počitnic zanimiv tudi za politike, je konec tedna pokazal premier Pahor. V enem izmed časnikov je namreč objavil celostranski zapis, v katerem Slovence in politične stranke poziva, da je treba priti do dogovora in da je politična kriza "odvečen luksuz".

Medtem ko so strokovnjaki njegov zapis brali kot izraz njegove osebne stiske, je nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel v analizi ugotovil, da je za pomanjkljive presoje sodobnega prostora in časa odgovorna prav Pahorjeva vlada.

London in strah pred recesijo

Svet pa se je medtem spet vrtel v strahu pred novo recesijo. Po prvih padcih na borzah v začetku tedna se je stanje na borzah proti koncu tedna umirilo, a to še ne pomeni, da so se pomirili tudi vlagatelji.

Te namreč skrbi počasno okrevanje ameriškega gospodarstva, ki je prvič v zgodovini izgubilo najvišjo bonitetno oceno AAA, prezadolženost evropskih držav (Italije in Španije) in posledično nova recesija. Da prihajajo "novi in še nevarnejši časi", pa svari predsednik Svetovne banke Robert Zoellick. Indekse na svetovnih borzah bo tako zanimivo spremljati tudi v tednu, ki nam sledi.

London protesti | Avtor: EPA EPA
Britanske oblasti pa so se morale hkrati z grozečo recesijo soočati tudi z izgredniki, ki so ponoči uničevali trgovine, avtomobile in stanovanjske stavbe v britanskih mestih.

Bo "superpolicistu" uspelo zajeziti nezadovoljstvo mladih glede stanja v državi ali bo to uspelo oblastem, ki nasilnežem sodijo kot po tekočem traku?

Koliko premoženja ima Jelinčič?

Spet se vrnimo v Slovenijo. Ena izmed zanimivih novic tega tedna je bila zagotovo ta, da je žena poslanca Zmaga Jelinčiča kupila zemljišče za pol milijona evrov v Kopru. Od kod poslancu toliko denarja, so se spraševali Slovenci?

Teden tragičnih smrti

Drugi avgustovski teden so zaznamovale tudi nesreče in tragična smrt desetmesečnega dojenčka iz Mirne Peči. Ta je namreč umrl zaradi septičnega šoka oziroma zastrupitve krvi. Eden izmed možnih vzrokov za smrt naj bi tako bila podhranjenost zaradi veganskega načina prehranjevanja.

Soteskanje po tolmunu v reki Učji pa se je tragično končalo za tri Poljake. "Ni mi jasno, kaj so počeli v strugi Učje," je za Žurnal24 povedal Aleš Jug, direktor podjetja Top, enega od najstarejših podjetij v Zgornjem Posočju za adrenalinske športe.

Adijo Kolizej, protest proti Simobilu

Rušenje Kolizeja. | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač
Le še nekaj dni imate časa, da si ogledate zadnje ostanke več kot sto let stare stavbe v Ljubljani.

Sredi tedna so namreč začeli Kolizej kljub nasprotovanju strokovne javnosti rušiti.

Pri tem so organizatorji rušenja pozabili tudi na azbestne kritine, na kar nas je opozoril bralec.

Uporabniki Simobila pa so zaradi letnega nadomestila za uporabo omrežja drugemu največjemu mobilnemu operaterju v Sloveniji napovedali pravo ofenzivo. Oktobra naj bi v znak nestrinjanja s podražitvijo izkoristili redko koriščeno storitev, ki jo po novem plačujejo vsi uporabniki. A Simobil se ne da.

Zaznamovanje pomembne obletnice za Evropo

Tokratni pregled dogajanja doma in po svetu v tem tednu zaključimo z zidom, ki je več desetletij delil vzhodno in zahodno Nemčijo. "Trinajsti avgust 1961 je najbolj tragičen datum v zgodovini Berlina po koncu druge svetovne vojne," je dejal berlinski župan Klaus Wowereit.

Ob vseh teh dogodkih, ki nas obkrožajo to poletje, se lahko upravičeno vprašamo, ali še velja nenapisano pravilo, da je poletje za medije čas kislih kumaric?

Komentarjev 2
  • Schreckensherrschaft Alarm 16:48 20.avgust 2011.

    Ivan Kramberger ali Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi ! PRAVICA DO RESNICE DANES !!! Resnico o komunisticnih zlocinih napram "Slovenskemu" in Hrvaskemu narodu danes !!! KAJ IMATA KRAMBERGER IN VUKOVAR SKUPNEGA...zakaj situacija kot je v JUGO "SLOVENSKI" ...prikaži več DRZAVI..KDO SO "SLOVENSKI" IN HRVASKI POLITIKI... http://ivankrambergerdanes.blogspot.com/ or http://ivankramberger.wordpress.com/ ce povezava ne deluje, vnesite v google tekst "Ivan Kramberger ali..Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi". Nazaj na barikade !! Naj Ivekov duh zivi naprej v vseh nas !! SMRT KOMUNIZMU; SVOBODA NARODU !!!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 19:51 14.avgust 2011.

    Lepo bi blo tele "odstopljene"mal preverit,za kolk € so težji,kot pred nastopom mandatov?