Slovenija
10827 ogledov

"Odstotek neznanega vira bistveno višji, kot bi si želeli"

Covid-19
1/5
Profimedia
Število novih pozitivnih primerov okužb s koronavirusom je rekordno visoko. Popoldne se bo zato sestala krizna skupina vlade.

Pozitivnih je bilo kar 79 oseb.

Po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina gre visoko število okužb pripisati visokemu številu testiranj, normalnemu delovanju šol in gospodarstva ter življenju nasploh. Ponovno je pozval vse k polnemu sodelovanju z epidemiologi.  

V Sloveniji je bilo do danes opravljenih 173.000 testov, trenutno pa je 14-dnevna incidenca v Sloveniji 28,35, je povedala dr. Nuška Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Včeraj smo presegli vrh prvega vala. 

Pogled na strukturo obolelih kaže, da je še vedno največje število okužb med mlajšimi, starimi med 25 in 34 let. Bistveno več je v tem trenutku lokalnih virov okužb in zelo veliko je takih, pri katerih je vir okužbe neznan. "Ljudje se ali ne spomnijo ali ne želijo povedati. Odstotek neznanega vira je bistveno višji, kot bi želeli," je poudarila Čakš Jager. 

Predsednik vlade Janez Janša je za danes popoldan sklical krizno skupino vlade. Ta teden bodo novinarske konference v zvezi s covidom-19 vsak dan.

V prejšnjem tednu je bilo v Slovenijo importiranih 35 primerov okužbe, od tega 10 iz Hrvaške. Tedensko število predlogov za EPI karanteno se dviguje, kot tudi število tistih, ki v tej karanteni zbolijo. "S karanteno zajamemo uspešno tiste, ki lahko zbolijo in bi lahko širili okužbo dalje," je poudarila. Trenutno podatki kažejo, da zboli več kot 11 odstotkov tistih, ki jim je bila karantena odrejena. 

Podatki | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Včeraj sta bila importirana dva primer, 38 okužb je bilo lokalnega vira, 18 je bilo neznaega vira, 20 primerov je še v epidemiološki preiskavi. 

Zabeleženih je bilo 18 novih primerov v domovih starejših občanov, od tega pri 15 oskrbovancih, enem zaposlenem, v dveh primerih še poteka epidemiološka preiskava. V šolah je bila v zadnjem dnevu okužba odkrita pri 10 učencih in dveh učiteljih. 

"Virus je tukaj in s tem virusom moramo živeti. Narekuje nam, da ukrepamo in določene ukrepe tudi spoštujemo," je poudarila dr. Čakš Jagr.

Epidemiologi delujejo po protokolih

Dr. Čakš Jager je opozorila na dve pomembni situaciji, s katerimi se dnevno soočajo na NIJZ. "Dnevno prejmemo ogromno klicev in pisem, kjer različni deležniki želijo konkretne informacije o institucijah, posameznih primerih in osebah. Na NIJZ ne bomo dajali konkretne podatke, ampak samo skupne podatke. Vse, tako šole, župane, podjetja kot medije prosim, da to spoštujete, da na ta vprašanja zaradi zaščite osebnih podatkov ne bo." 

Prejmejo tudi veliko klicev institucij in podjetij, ki zaznajo govorico o sumu na pozitiven primer. "Postopek je jasen. Epidemiologi delujemo striktno po protokolih. Brez potrditve epidemiolog ne bo sprožil epidemiološke preiskave." Dr. Čakš Jager je pojasnila, da epiedmiologi podatke o potrjenih primerih redno pridobivajo iz laboratorija. Vsak primer se obravnava po vrsti, okuženo osebo se pokliče in pridobi podatke o delovnem mestu, kje se je oseba zadrževala, kako je do okužbe prišlo, pridobi kontakte itd. Pozitivna oseba je dolžna obvestiti delodajalca o okužbi. Epidemiolog vzpostavi kontakt z institucijami, ko vidi, da je nekaj izrazito javnozdravstveno pomembno in nato vodi postopke glede na razmere. "Osnova je prijava iz laboratorija in odreditev ukrepov epidemiologa na osnovi potrjene prijave," je poudarila. 

Zdravstvena inšpekcija s težavami na terenu

Kot je na tiskovni konferenci dejal Jelko Kacin, se zdravstvena inšpekcija na terenu srečuje s težavami. Inšpektorji imajo težave, ko želijo posameznike opozoriti, naj nadenejo masko, posamezniki bežijo pred njimi, fotografirajo inšpektorje. Kacin je dejal, da takšno obnašanje ni primerno in meče slabo luč na celotno družbo. 

Komentarjev 37
  • Avatar praufo
    praufo 14:06 10.september 2020.

    jajo pride nazaj dol s triglava, pa spet štala ... mah za vse je zgleda sam ... sej jih bo napizdu, to ni dvoma, mislim svoje hlapce, pajdašov pa ne more kar tako ... zdej je problem desus, to je ...prikaži več čisto druga firma , ne morš bit povsod šef, čeprav bi on bil , ampak ne gre

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 10:24 10.september 2020.

    vse se plača, vse se vrača, pravi star pregovor; v zadnje pol leta po uradnih podatkih ni za covid-19 umrl niti en sam človek. Politiki, ki sodelujete v tem uničevanju gospodarstva šolstva in zdravstva boste prej ali slej morali odgovarjati ...prikaži več in pokazati vaše račune.

  • Avatar Vermorella
    Vermorella 00:58 10.september 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun