Slovenija
78 ogledov

Odvetnika napovedala ugovor

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Primer Nekrep. Odvetnika zdravnikov, obtoženih povzročitve smrti iz malomarnosti, napovedala ugovor na obtožnico. Odvetnik družine: Gre za zavlačevanje postopka.

''Na to smo računali, ker smo prepričani, da bodo zagovorniki poskušali vse, da bi zavlekli kazenski postopek,'' je ugovor na obtožnico komentiral odvetnik družine Nekrep Andrej Pitako.

Odvetniška pisarna Zidar Klemenčič naj bi ugovor na obtožnico proti obtoženi zdravnici Zlatki Kanič vložila v sredo, 5. januarja, danes pa še Jernej Kokalj, ki zastopa obtoženega Roberta Pogorevca. Oba sta obtožena povzročitve smrti iz malomarnosti 12-letnega Bora Nekrepa v noči z 12. na 13. marec, ko je po obravnavi v UKC Maribor Bor umrl zaradi previsoke vsebnosti amoniaka v krvi. 

Odločitev o ugovorih znana v enem mesecu
''Poudarjam, da ne poznamo obtožnice, saj še ni pravnomočna, zato je niti ne morem komentirati. Tudi oškodovanci do pravnomočnosti okrožnega državnega tožilstva vanjo nimajo vpogleda. A po dosedanjem poteku kazenske preiskave menimo, da bo izvenpravni senat te ugovore zavrgel in bo prišlo do razpisa glavne obravnave. O teh ugovorih bi morali odločiti v treh do štirih tednih,'' je še pojasnil Pitako.

Družina Nekrep je mariborska zdravnika ovadila decembra 2008, obtožnica pa je bila na Okrožnem sodišču v Mariboru vložena 21. decembra 2010.

Javni opomin in izobraževanje
Primer je obravnavala tudi Zdravniška zbornica Slovenije. Po disciplinskem postopku proti obema zdravnikoma je Kaničevi skupščina zdravniške zbornice decembra lani izrekla sklep drugostopenjskega razsodišča z javnim opominom in trimesečnim obveznim dopolnilnim strokovnim izobraževanjem. Pogorevcu so izrekli opomin in obvezno enomesečno dopolnilno strokovno izobraževanje.

Še vedno pa od lanskega septembra ni končan upravni postopek proti Kaničevi za morebitni odvzem zdravniške licence, ki ga vodi predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.