Slovenija
23 ogledov

Odvoza črnih še ne bo

Odpadki globoko
1/2
Jerca Božič Kranjec
Odpadki. Rešitve za Globoko še ni. Bodo ljudje smeti odnesli v gozdove?

Preostanek mešanih odpadkov, ki jih komunala ta teden zaradi zaprtja odlagališča Globoko ne pobira več, se je že začel kopičiti v zabojnikih. "Ljudje jih bodo prej ali slej nekam odpeljali, saj jih ne bo nihče želel imeti na dvorišču ali v kleti. Ni rečeno, da jih ne bodo znova začeli voziti v gozdove," razmišlja Janez Klančar iz Brezovice pri Mirni.

Drugam bo dražje

Ena od možnih trenutnih rešitev je po besedah Dušana Skerbiša, župana Mirne, odvoz odpadkov v Celje ali Ljubljano. "To bi vse štiri občine na leto stalo okoli 200 tisoč evrov, kar bo breme, ki ga bo treba naložiti občanom, občinam ali komunali," pravi Skerbiš, ki še vedno upa na skorajšnjo rešitev za vnovično odprtje odlagališča 
Globoko.

Upajo na ministra

"Zapiranje potenciala na 37 hektarjih zemljišč je tako, kot da bi nehal voziti avto, ker veš, da boš moral čez eno leto zamenjati gume," meni Rupert Gole, župan Občine Šentrupert. Kot dodaja, ve, da novi minister Franc Bogovič razmišlja o smeri, ki bi odlagališču Globoko omogočila dolgoročno preživetje z razvojem predelave odpadkov. "Včeraj sem govoril z ministrom in pričakujem, da bomo naslednji teden za mizo sedli vsi vpleteni, tudi inšpektor, ki je zaprl deponijo," pravi Gole.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.