Slovenija
4792 ogledov

"Na internetu lahko najdemo takšen odgovor, kot ga želimo imeti"

Marko Potrč Instagram
Stroka se odziva na teorije zarote

"Na internetu lahko najdemo takšen odgovor na svoje vprašanje, kot ga želimo imeti," Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike sporoča glede številnih teorij zarot, ki se pojavljajo glede koronavirusa. "Treba je upoštevati priporočila ljudi, ki so ogromno truda in časa vložili v izobrazbo, ki je ne morejo nadomestiti nepreverjene informacije na spletu," še dodaja Logarjeva. 

Kot smo že poročali, je televizijskemu voditelju Marku Potrču, ki je v zadnjih dneh objavil več videoposnetkov, v katerih izraža dvom v smrtonosnost covida-19 za kar je deležen velike podpore svojih sledilcev, odgovoril tudi mikrobiolog Gorazd Pretnar iz koprske enote Nacionalnega laboratorija za zdravje.

"Intelektualni domet, ki seže zgolj do smrti, zame ni nikakršen domet. Morali bi v javnosti in pred kamerami spregovoriti, o tem, da nov korona virus okuži možgane, kakšne bodo dolgotrajne posledice ne vemo. Ali se je virus prikril v možganskih celicah, šel v dormaco tudi ne vemo. Koliko mikro in makro kapi je virus povzročil s tvorbo krvnih strdkov pri ozdravelih tudi ne vemo. Vemo pa , da alveolarne celice, ko jih virus enkrat lizira ne nadomestijo več funkcionalne celice ampak fibroblastne celice. S tem se vitalnost in kapaciteta pljuč zmanjša. Tako mladim kot starim, ne glede na težo obolenja. Niso samo starejši ranljiva skupina, sem sodijo vse starostne skupine, pa se ustavim zgolj pri povišanem tlaku, ki zajema vse starostne skupine. Dejstvo je, da je podcenjevanje virusa maksimalno egoistično vedenje," je med drugim zapisal Pretnar. Več tukaj. 

Ob 1608 testiranjih so danes potrdili 55 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ od 1. aprila letos. Še ena oseba je umrla. Skupno je zaradi novega virusa v Sloveniji umrlo je 133 oseb. 

Komentarjev 17
  • MihaPu 18:54 02.september 2020.

    O vsemogočna stroka, kje so pa OBDUKCIJE mamico vam na djolija nabijem.

  • ode 18:09 02.september 2020.

    Koliko vam plača ta potrčko, da ga stalno vlačite po portalu Z24. Verjetno se v Vašem uredništvu nahaja neki pikorit, ki mu je Potrčko strašno všeč.

  • suineg78 13:46 02.september 2020.

    Nic lazjega dragi zdravniki! Vsaka vasa trditev zagotovo temelji na neodvisnih peer review studijah kajne? Cepiva ne skodijo? Studijo prosim. Maske scitijo? Studijo prosim? Otroci ogrozajo in so ogrozeni? Studijo prosim. Smrti ZARADI Covid. Obdukcije prosim. Hvala!