Slovenija
573 ogledov

Ogenj že pred tem terjal življenja

Gasilci požar PGD Črnomelj/Aleksander Riznič
Požari v slovenskih zdravstvenih in socialnih ustanovah niso pogosti, a so tudi v preteklosti terjali žrtve.

Februarja leta 2011 je zagorelo v bolniški sobi tretjega nadstropja v Splošni bolnišnici Izola. Takrat so morali evakuirati 31 ljudi. Zaradi hudih opeklin je v dneh po požaru umrl 77-letni moški. Policija je ovadila 38-letnika, ki je z vžigalnikom zažigal vezi, s katerimi je bil na posteljo privezan 77-letnik. 

Decembra 2017 je zagorelo v drugem nadstropju Doma starejših občanov v Črnomlju. V požaru je umrl eden od varovancev, pri katerem naj bi ogenj tudi izbruhnil. Zaradi vdihovanja dima so več ljudem nudili zdravniško pomoč. Na kraju samem so jih reševalci oskrbeli 16, za pet oseb pa so poskrbeli v novomeškem urgentnem centru. Skupno je bilo takrat v domu okrog 200 varovancev. 

Nemški gasilci Slovenija Požar v jeseniški bolnišnici terjal dve žrtvi

V večini primerov materialna škoda

Požar, ki je 1. septembra 2008 izbruhnil v Zdravstvenem domu Krško, je povzročil veliko materialno škodo v lekarni, poškodovane so bile tudi ordinacije v prvem in drugem nadstropju. Zagorelo je zaradi vlage na električni napeljavi, ki je povzročila kratek stik. 

Avgusta 2014 je sredi noči zagorelo v mansardi Zdravstvenega doma Pesnica. Ogenj je uničil ostrešje, voda pa je poškodovala tudi prostore v prvem nadstropju. Med gašenjem požara so se poškodovali trije gasilci. Najverjetnejši vzrok za požar je bila napaka na električni napeljavi. Škode je bilo vsaj za pol milijona evrov.

Julija 2016 je nekaj pred četrto uro zjutraj zagorelo v ambulanti in sprejemnici doma starejših občanov v Komanovi ulici v Ljubljani. Požar je prostora popolnoma uničil, dim se je razširil po objektu, zato so evakuirali 30 oskrbovancev, enega so zaradi vdihavanja dima odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Na strehi Zdravstvenega doma Tržič se je nekaj dni po požaru v domu starejših občanov v Ljubljani leta 2016 vnela izolacija, ki so jo gasilci hitro pogasili. Nevarnosti za zaposlene in obiskovalce ni bilo, delovanje zdravstvenega doma zaradi požara ni bilo ovirano.

V izolski bolnišnici je zagorelo tudi oktobra 2017. V drugem nadstropju je v predprostoru operacijske dvorane zagorel grelec rjuh. Požar so omejili zaposleni v bolnišnici, zaradi požara ni bil nihče v nevarnosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.