Slovenija
4563 ogledov

Ogoljufal Evropsko unijo za 80.000 evrov

Ponarejeni bankovci PU Maribor
Goljuf je s pomočjo druge osebe ogoljufal javni razpis za 80.000 evrov. Tega polovično financira Evropska unija.

Nacionalni preiskovalni urad je v začetku avgusta 2022 na Specializirano tožilstvo RS podal kazensko ovadbo zoper osebo iz pravnega subjekta s sedežem v Ljubljani. Oseba je s pomočjo zunanje osebe s strokovnimi znanji izvršila kaznivo dejanje goljufije na škodo Evropske unije.

Ugotovljeno je bilo, da je oseba v imenu in za račun pravnega subjekta pridobila sredstva, čeprav se je dobro zavedala, da pravni subjekt ne izpolnjuje formalnih zahtevanih pogojev iz javnega razpisa.

S to lažno podlago je nato oseba vložila več zahtevkov ta izplačilo. Iz javnega razpisa je bilo tako izplačanih najmanj 80.000 evrov. 27.000 evrov je nato izplačala zunanji osebi s strokovnimi znanji. Goljufija pa se ni končala tukaj, saj je oseba hotela pridobiti še okoli 30.000 evrov, vendar niso bili izplačani.

Javni razpis se v 50-odstotni vrednosti financira iz sredstev Evropske unije, kar pomeni, da je bil oškodovan proračun EU za najmanj 80.000 evrov.

Za kaznivi dejanji je predpisana kazen zapora od enega do osmih let. Kazensko ovadbo bo obravnavalo Evropsko javno tožilstvo.

Tatvina. Slika je simbolična KRONIKA Gorenjska Tatovi odnesli štiri tone kovinskih palic
Komentarjev 2