Slovenija
11 ogledov

Ogrevanje še ne bo dražje

Ob koncu sezone 2007/08 so bili stroški ogrevanja na stanovanjsko enoto približn Žurnal24 main
Podražitve do konca leta še ne bo. Za povišanje cen nad pet odstotkov Energetika Ljubljana potrebuje soglasje sveta ustanoviteljev.
“Letos ne bo podražitve ogrevanja, verjetno pa je ne bo celo kurilno sezono,” je danes povedal ljubljanski župan Zoran Janković. Po njegovih besedah so se na sestanku z direktorjema Termoelektrarne Toplarne Ljubljana (Te-Tol) in Energetike Ljubljana (EL) dogovorili, da bodo stroške, nastale zaradi podražitve premoga, pokrili iz lastnih rezerv.

Kot je znano, so v Te-Tol ob nedavni izbiri Gorenja za dobavitelja indonezijskega premoga napovedali, da se bo cena ogrevanja povišala. Podražitev so napovedali v več korakih, prvega že za letos. Na vprašanje, kakšna bo predvidoma podražitev po prvem koraku in kakšna po vseh korakih, nam v EL niso odgovorili.

 
 

Te-Tol kot dobavitelj in Energetika Ljubljana kot distributer bosta poskušala ublažiti prehod ob podražitvi energenta za končnega odjemalca.

Energetika Ljubljana

 
Povedali so le, da so v zadnjem letu močno narasle cene premoga in ladijskega prevoza, da pa bodo s Te-Tolom poskušali najti način, da bi ublažili prehod pri podražitvi energenta za končnega odjemalca. Spomnimo, Peter Sušnik, prvi nadzornik Te-Tola, je omenil, da naj bi se ogrevanje podražilo za kar četrtino.

Gorenje za Te-Tol sicer dobavlja dve tretjini premoga, kar je po besedah Jankovića dovolj za ogrevanje Ljubljančanov. Te-Tol pa ima, kot pravi, v načrtu tudi ogrevanje na plin.

Odloča svet ustanoviteljev
Za povišanje cen nad pet odstotkov mora EL imeti soglasje Sveta ustanoviteljev javnih podjetij, povezanih v Javni holding Ljubljana, kar pravzaprav pomeni soglasje lokalnih skupnosti. O podražitvi pa morajo obvestiti ministrstvo za gospodarstvo oziroma okoljsko ministrstvo.

3.200 toplotnih postaj
Na območju MOL je na vročevodno omrežje priključenih več kot 3200 objektov oziroma toplotnih postaj. Izkoriščenost vročevodnega omrežja je primerljiva z državami Evropske unije, so povedali v EL.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.