Slovenija
3292 ogledov

Pred parlamentom stojijo ograje

1/5
V. L.
Zvečer že šesti protest na kolesih, povod tokratnega pa domnevno sporne nabave zaščitne opreme ter nekatere kadrovske odločitve in zakonodajni predlogi. Vlada poziva ljudi, da zbiranje ni dovoljeno, v okolici parlamenta že stojijo ograje.

 | Avtor:
V več slovenskih mestih so zvečer znova napovedani protesti na kolesih proti ukrepom aktualne vlade, ki jih pripravljajo različne civilne iniciative. To bo še šesti protest na kolesih, povod tokratnega pa so domnevno sporne nabave zaščitne opreme ter nekatere kadrovske odločitve in zakonodajni predlogi vlade.

Na zadnjem protestu 'z balkonov na kolesa', se je po podatkih policije v prestolnici zbralo okoli 3500 kolesarjev in nekaj pešcev. Protestniki so se v prestolnici zapeljali mimo poslopja državnega zbora, nato pa zaokrožili po središču Ljubljane, nekaj se jih je zbralo tudi na Trgu republike. 

Tokratnemu protestu so podporo izrazili v treh opozicijskih stankah; LMŠ-ju, SD-ju in Levici, iz SAB-a so sporočili, da se shoda ne bodo udeležili in ne bodo pozivali k udeležbi, po njihovem je naloga politikov, da a se problemi rešujejo z dialogom in v državnem zboru.

Opozorilo vlade in policije

Z vlade ob tem znova sporočajo, da zbiranje na javnih mestih ni dovoljeno in da gre za kršitev zakona o nalezljivih boleznih.

Popoldne so na spletu zaokrožile fotografije  ograj okoli Trga republike oziroma parlamenta. Sicer so s policije sporočili, da bo zaradi "zagotavljanja varnosti omejeno gibanje v okolici državnega zbora."  

Ob tem vse pozivajo, naj spoštujejo ukrepe namenjene varovanju javnega zdravja ljudi." Pozivamo vse morebitne udeležence, da upoštevajo ukaze inodredbe policistov in poskrbijo za lastno varnost. Hkrati vas obveščamo, da bo območje videonadzorovano," so zapisali in protestnike posebej pozvali, da otrok ne vodijo s seboj. 

Poziv organizatorjev

Organizatorji udeležence sicer pozivajo, naj se držijo vseh vladnih ukrepov za zajezitev epidemije, da naj sodelujejo s policijo in upoštevajo vsa navodila, morebitne 'provokatorje' pa naj snemajo. Ob tem zavračajo vse poskuse zlorabe shoda v politične namene,  Ob tem so opozorili na informacije o skupini plačanih provokatorjev, ki naj bi napadli policijo in s tem povzročiti kaos in nerede. S policije so sporočili, da so z informacijami seznanjeni.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 17
  • Ivo 19:22 08.maj 2020.

    Zdaj se vidi kdo je neodvisni medij. Tiho ste kot riti, v Ljubljani pa KAOS!

  • Solton 18:00 08.maj 2020.

    tokrat tem klošarjem ne bo uspelo, pa če se na glavo tm pred parlamentom postavjo...narod jih ne podpira, ker enostavno nimajo razloga za protest....kje so bli v primerih TEŠ, Jankovič, žilne opornice, pranje iranskega denarja prek NLB itd, itd...zdej bi ...prikaži več pa rušl vlado za pičkin dim, gamad ena blesava...sterat jih je treba k živino, pa nej grejo na njivo kopat, za kej druzga itak niso....

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 17:44 08.maj 2020.

    Podpiram tovrstno rekreacijo 'vsi na kolo za zdravo telo', ki jo priporočajo celo strokovnjaki.