Slovenija
23 ogledov

OMV v celoti prevzel turški Petrol Ofisi

Policisti in kriminalisti danes intenzivno nadaljujejo z zbiranjem informacij in Žurnal24 main
Avstrijska naftna družba OMV je za milijardo evrov kupila še preostale delnice turiške družbe Petrol Ofisi, razmišlja pa tudi o dokapitalizaciji.

S tem OMV prevzema popoln nadzor nad enim od vodilnih turških podjetij v maloprodaji naftnih derivatov, so sporočili iz OMV.

Turčija je eden največjih in najhitreje rastočih trgov v regiji. Povpraševanje po naftnih derivatih v državi trenutno predstavlja 29 milijonov ton letno, po pričakovanjih pa naj bi se do leta 2015 povečalo na 32 milijonov ton.

OMV je v turško družbo vstopil leta 2006 z nakupom 34 odstotka delnic, v naslednjih letih ta delež povečal na 41,58 odstotka, konec minulega tedna pa se je s turškim podjetjem Dogan Holding dogovoril o povečanju deleža na 95,75 odstotka.

Prevzem predstavlja nadaljnji korak v strategiji OMV, da Turčija v integrirani energetski skupini postane tretje vozlišče, poleg Avstrije in Romunije, so pojasnili v OMV. Turčija predstavlja tudi strateško mostišče do z viri bogate Kaspijske regije in Bližnjega vzhoda.

"Pridobitev izključnega nadzora v družbi Petrol Ofisi nadalje krepi naš položaj na turškem trgu," je ob tem povedal generalni direktor OMV Wolfgang Ruttenstorfer. Avstrijski koncern je zdaj trdno zasidran na privlačnih trgih srednje in jugovzhodne Evrope ter Turčije, je dodal.

Petrol Ofisi s sedežem v Carigradu ima v Turčiji približno 27-odstotni tržni delež, lani pa je prodal 7,4 milijona ton goriva. Ima približno 2500 bencinskih servisov in zaposluje 1000 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.