Slovenija
11041 ogledov

Opa, tole za prihodnje dni napovedujejo naši vremenoslovci!

Sonce in toplo vreme
Poletje se je začelo! Tudi z vremenom, a kako dolgo bo trajalo?

Brane Gregorčič, vremenoslovec na Agenciji za okolje, ima dobre novice: "Vreme se za začetek poletja obnaša odlično!"

Izračuni kažejo, da pred nami ni na vidiku nobene izrazitejše ohladitve in da se bo toplo vreme, ki je sovpadlo z meteorološkim začetkom poletja, nadaljevalo vsaj še kakšnih deset dni, kolikor daleč lahko z zanesljivostjo sežejo računalniški modeli. 

Bo pa treba še nekaj dni računati na možnost lokalnih ploh in neviht, česar še posebej kmetje, ki že pošteno zamujajo s spravilom prve košnje, ne bodo veseli. Gregorčič, ki mora kot dežurni meteorolog odgovarjati na veliko telefonskih klicev zaskrbljenih kmetovalcev, svetuje, naj počakajo na drugo polovico tedna, saj od četrtka pa vsaj do sobote kaže na zelo toplo  vreme z majhno možnostjo padavin. 

Kako toplo? "Da, prav mogoče je, da se bomo zelo približali 30 stopinjam," potrdi Gregorčič. 

Po 13 mesecih se je prvič zgodilo tole ...

Kako se bodo naši vremenoslovci spominjali meseca maja? "Dejstvo je, da je bil letošnji maj za 2 do 3 stopnje hladnejši od dolgotrajenga poletja, z dvakrat več padavinami in le polovico običajnega sončnega obsevanja." A hkrati Gregorčič opozarja, da je bil pravkar zaključeni mesec po več kot enem letu prvi, v katerem je temperatura odstopala navzdol in ne navzgor - vse od aprila 2018 so bili vsi meseci toplejši od povprečja. "Saj včasih so bila tudi odstopanja, a jih je bilo približno polovico navzgor in polovico navzdol, tako da se je to lepo izravnalo. V zadnjih letih pa je vedno več pretoplih mesecev, zato povprečja rastejo."

Ima pa obilica padavin poleg slabih (manj sadja, slabša rast) tudi kakšno pozitivno lastnost, recimo, da si je podtalnica konkretno opomogla. 

O napovedi Accuweatherja: "Jah, to je pa res težko ..."

Gregorčiča, po staležu enega najbolj izkušenih vremenoslovcev pri nas, smo za konec vprašali še, kaj si misli o sezonski napovedi, kot jih za naš predel Evrope izdalo ameriško podjetje AccuWeather. Njihova napoved namreč govori o izredno vročem poletju 2019 z velikimi možnostmi vremenskih nevščečnostih. 

Accuweatherjeva napoved za poletje Svet AccuWeather je izdal dolgoročno napoved za poletje v Evropi.

"Jah, to je pa res težko 'faliti', če napoveš, da bo poleti vroče in da bodo vmes nevihte. Sami smo do takšnih sezonskih napovedi zelo zadržani, saj je v naši geografski širini preveč različnih dejavnikov, ki ne omogočajo dolgoročnih zanesljivejših napovedi, zato lahko z njimi tudi konkretno udariš mimo. Recimo lani, ko niti ena podobna napoved ni predvidila, da bodo imeli na severu Evrope poleti tako izrazit vročinski val."

In dodaja: "Kolikor toliko zanesljivo napoved je mogoče napovedati za 10 do 14 dni vnaprej, kar je več, pa je že zelo vprašljivo, zato se je bolje izogniti napovedi."

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.