Slovenija
70 ogledov

Opera: znotraj je lepša

Opera Boštjan Tacol
Prenova. Ravnatelj meni, da odprtje ne bo možno pred novembrom, zato bodo program predstavili šele septembra.

Ljubljana. “Program za sezono 2011/12 smo seveda pripravili,” pravi Mitja Bervar, ravnatelj SNG Opera in balet, in dodaja, da ga bodo do septembra verjetno še kaj spremenili – glede na izkušnje s prestavljanjem datuma odprtja operne hiše. Kulturno ministrstvo je odprtje napovedovalo že za lanski november, potem za letošnji april, zdaj je aktualen september oziroma jesen. Če bo tehnični pregled uspešno opravljen konec avgusta ali v začetku septembra, Bervar računa, da bi prvi dogodek lahko pripravili novembra ali decembra, saj “prevzem in priprava na funkcioniranje hiše na zahtevnem opernem področju trajata dlje kot na primer za Kongresni trg”.

Bervar ve, da so številni kritizirali temni prizidek k stari hiši, a ga bolj zanima notranjost, s katero je (vsaj za zdaj) zadovoljen. Dela so skoraj končana in kot pravi, “se zdaj urejajo papirji”.

Opera | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Pričakujejo abonente

Lani je predstave, ki so jih pripravili na 14 različnih prizoriščih, obiskalo 82.259 ljudi, abonentov je bilo 831 – Bervar napoveduje, da jih bo po vselitvi v matično hišo takoj še enkrat več. Ustvarili so 728.020 evrov lastnega prihodka, od tega so 203 tisoč evrov provizije nakazali Cankarjevemu domu, kjer so gostovali. Celotni stroški so znašali 2,5 milijona evrov, kar je manj kot v letih 2003–2008. Ocenili so, da so v času prenove (od leta 2007 do vključno lani) izgubili 2,4 milijona evrov lastnih in 300 tisoč evrov sponzorskih sredstev. Za najemnine so v tem času dali 1,2 milijona evrov.

Opera | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Ministrstvo: Obračuna še ni

Na ministrstvu končnega obračuna za prenovo operne hiše še niso izdelali. “Vrednost investicije za zdaj ni presegla 43 milijonov evrov (z DDV),” pravijo. Koliko od tega so že plačali, niso povedali. Na vprašanje, ali bo predvideno klestenje njihovega proračuna kakorkoli vplivalo na projekt prenove Opere, pa pravijo: “Delamo vse, da ne bi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.