Slovenija
2 ogledov

Operacijska utopija

Pred kratkim so pri jeseniški bolnišnici začeli graditi garažno hišo s heliporto Žurnal24 main
Dva milijona manj. Jeseniški bolnišnici letos spet manj denarja. Operacije in porodi jo rešujejo pred izgubo. Nov operacijski blok šele po letu 2018.
Dobrih 300 prostorov

Parkiranje. Podjetje Kovinar gradnje je začelo gradnjo garažne hiše pri jeseniški bolnišnici, v kateri bo dobrih 300 parkirnih prostorov, z njo pa bodo konec poletja (zgrajena bo v od štirih do šestih mesecih) rešili zdajšnje hude težave s pomanjkanjem parkirišč. Na strehi bo tudi heliport, ki bo prvi z vsemi potrebnimi dovoljenji v državi. Investitor, celjski Avioprojekt, je pridobil stavbno pravico za 30 let.

Jeseniška bolnišnica bo tudi letos dobila manj, kot je pričakovala. Od zdravstvene zavarovalnice je lani dobila za 3,5 milijona evrov denarja manj, letos ga bo manj za skoraj dva milijona evrov.

To je za poslovanje bolnišnice po besedah njenega direktorja Igorja Horvata hud udarec. “Ne vem več, kje naj še varčujemo, saj smo postrgali že vse, kar in kjer se je dalo,” je poudaril za Žurnal24.

Zato bodo ministrstvo za zdravje in zavod za zdravstveno zavarovanje zaprosili za povečanje operativnega programa za tisoč operacij, da bi z enakim številom zaposlenih, teh je 620, opravili več dela in se izognili izgubi.

Lani smo se prijavili na nacionalni razpis za več programa in opravili bistveno več operacij, več kot 5.300 jih je bilo samo v rednem programu. Več je bilo tudi porodov, in samo to nas je rešilo pred izgubo,” je pojasnil Horvat.

Prejšnje leto so tako končali s 500 tisoč evri dobička, ki ga bodo porabili za pokrivanje kumulativne izgube; te je po direktorjevih besedah za štiri milijone evrov. Letošnji bolnišnični proračun bo težak okoli 30 milijonov evrov, tolikšen je bil tudi lanski, vendar “se napoveduje že omenjeno zmanjšanje za dodatnih šest odstotkov, kar je dva milijona evrov manj”.

Letos najtežje

25 milijonov evrov bi stal nov operacijski blok.

Zmanjševanje proračuna se pozna pri vzdrževanju, tudi nujne opreme ne zmorejo več obnavljati. “Trenutno bi samo za obnovo obstoječe opreme potrebovali od sedem do osem milijonov evrov, za obnovo prostorov in instalacij pa še štiri milijone. Letošnje leto bo eno od najtežjih, ne glede na to,da je bila pred sedmimi leti bolnišnica zrela za zaprtje,” je poudaril Horvat in dodal, da se vse bolj odmika tudi gradnja operacijskega bloka, ki ga načrtujejo že dlje časa, zanj pa bi potrebovali 25 milijonov evrov:

Očitno je, da se odmika skoraj v neskončnost, kajti pred letom 2017 ali 2018 se nimamo česa nadejati.” Z blokom bi pridobili štiri nove operacijske dvorane, centralno sterilizacijo, vse intenzivne enote, lekarno, prostore za radiologijo in gorenjski urgentni center. “To pomeni, da se bomo še naprej drenjali na najmanjši kvadraturi na pacienta ali operacijski dvorani in reševali logistične težave. Skratka, standard po Sloveniji ni enak za vse bolnišnice,” je še dodal direktor.

V jeseniški bolnišnici je trenutno na voljo za 18 tisoč kvadratnih metrov prostorov, na leto pa imajo okoli 12 tisoč hospitalnih in več kot 110 tisoč ambulantnih pacientov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.