Slovenija
17 ogledov

Opolnoči pocenitev bencina?

Zadnjič se je bencin pocenil novembra. Na prvo letošnjo pocenitev bo treba še ča Žurnal24 main
Bencin bi se opolnoči lahko pocenil za 3,8 cente, dizel za štiri in kurilno olje za 3,5 centa, a bo vlada, po mnenju poznavalca, občutno zvišala trošarine.

Djani Brečevič, direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji, pričakuje, da bo vlada zagotovo zvišala trošarine. "Če pogledamo 24-dnevno povprečje bi se morala 95- in 100-oktanski bencin znižati za 3,8 centa, dizel za 4 cente in kurilno olje za 3,5 centa. Ocenujem, da bo vlada zagotovo posegla v višino trošarin, po moji oceni bodo najverjetneje cene pogonskih goriv ostale nespremenjene." 

Upad osnovnih cen po mnenju Brečeviča ni le posledica znižanja cen na mediteranskih borzah, temveč tudi cen surove nafte. "Na naftnem trgu lahko opazimo izrazito negotove razmere, ki so vplivale na padec cen surove nafte. Nestanovitne razmere so posledica zaskrbljenosti glede zdrsa največjega svetovnega gospodarstva v recesijo, torej ZDA, pa tudi to, da že dalj časa prevladuje bojazen glede relativno počasnega reševanja dolžniške krize v Evropi," še meni Brečevič.

Opolnoči cenejši bencin?

Če vlada trošarin ne bo spreminjala, se bo bencin na naših črpalkah opolnoči pocenil za okoli štiri odstotke, kar pri enkratnem polnjenju pomeni 2,5 evra prihranka, pa pišejo pri Financah. Lastniki avtomobilov na dizelski pogon bi lahko prihranili okoli dva evra, saj bi se končne cene dizelskega goriva lahko znižale za približno tri odstotke.

Komentarjev 3
  • blopert1 11:31 22.avgust 2011.

    Pred mesecem ali pol se je bencin občutno podražilo gorivo in država ni zmanjšala trošarin da bi ublažila podražitev, zdaj ko bi se pa občutno pocenil bo pa zvišala trošarine, da se ne bi pocenil!!! kje je tu finta?

  • albert 10:52 22.avgust 2011.

    Križanić rabi denar kajti kmalu bo NLB spet potrebovala denar! Rdeči kmeri!

  • 1111 08:25 22.avgust 2011.

    predlagam, da jih podarimo BEDAKU, ki ne more preživet z 3000€ na mesec...tccc...