Slovenija
496 ogledov

Opozicija še naprej ostro proti predlogu energetskega zakona

Državni zbor X Zasedanje Državnega zbora.
Zakonski predlog je del javnosti in politike razburil.

V SDS ne bodo podprli predloga novega energetskega zakona, v NSi pa čakajo dodatna zagotovila vlade. Kot so na današnji seji DZ poudarili v predstavitvi stališč poslanskih skupin, nikakor niso proti nizkoogljičnim virom energije, a morajo biti ukrepi razumni in ne na plečih ljudi. V koaliciji vztrajajo, da predlog vsebuje premišljene rešitve.

Vlada je ob pripravi predloga energetskega zakona spregledala vlogo lesne biomase pri cenovno dostopnem ogrevanju številnih gospodinjstev, je dejal Janez Žakelj (NSi). "Les je pač v Sloveniji pomembna surovina, energetska revščina že tako ranljivih skupin pa je nevarnost, ki se ji moramo za vsako ceno izogniti," je poudaril. Ponedeljkovo napoved predsednika vlade Roberta Goloba, da bo vlada predlagala umik določbe glede peči na lesno biomaso, je označil kot "rezultat hitre in odločne akcije Nove Slovenije".

Poudaril je, da se ne bodo ustavili, dokler ne bodo prejeli konkretnih zagotovil, da bodo njihove zahteve izpolnjene. Poslanec NSi Jernej Vrtovec je sicer danes napovedal vložitev predloga za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu energetskega zakona. DZ bo pred nadaljevanjem zakonodajnega postopka moral tako najprej odločati o tem predlogu.

Obnovljivi viri energije so zaradi velike podvrženosti naravnim vplivom zelo nezanesljivi, zato mora država poskrbeti za alternative oziroma zastopanost vseh virov v sistemu, je dejal Franc Rosec (SDS). To sta tudi lesna biomasa in zemeljski plin. Opozoril je, da je bilo za vgradnjo plinskih naprav v ne tako oddaljeni preteklosti mogoče prejeti subvencijo, saj je uporaba sodobnih plinskih kondezacijskih peči znatno pripomogla k zmanjševanju onesnaženja zraka.

"Boj proti podnebnim spremembam ni možen brez ukrepov"

Lesna biomasa | Avtor: Profimedia Profimedia

V koaliciji vztrajajo, da je zakonski predlog primeren za nadaljnjo obravnavo. Kot je dejal Predrag Baković (SD), je tudi zanje socialna varnost prebivalstva na prvem mestu, a pričakujejo, da bo vlada z novimi in že napovedanimi dopolnili zagotovila še dodatna varovala za finančno vzdržen zeleni prehod. "S tem mislimo predvsem na to, da bo vsakdo od nas imel možnost sčasoma preiti na rabo okolju prijaznejših energentov, ki so okolju prijaznejši, ne da bi pri tem bil socialno ogrožen," je dodal.

Po besedah Nataše Sukič (Levica) boj proti podnebnim spremembam ni možen brez ukrepov, kot so takšni na področju malih kurilnih naprav. Opoziciji je očitala, da v iskanju podpore pred bližajočimi se evropskimi volitvami zavaja javnost in jo straši z lažnimi informacijami. Problematiko onesnaženosti zraka iz malih kurilnih naprav je treba po mnenju Levice reševati z zamenjavo starih kurilnih naprav z novejšimi, občine pa bi morale obenem v okviru neprofitne javne službe razvijati sisteme daljinskega ogrevanja.

Vsaka odgovorna vlada vzporedno z uvedbo prepovedi ali omejitev ponudi nove ali nadgradi obstoječe alternativne rešitve, je dejal Tomaž Lah (Svoboda). To je storila tudi ta vlada, zato ne vidi razloga, da bi se odrekli premišljenim in učinkovitim rešitvam. Zakonski predlog poleg tega pri oblikovanju energetskih politik sledi ciljem v mednarodnih in nacionalnih sporazumih, je dodal.

Zakonski predlog je del javnosti in politike razburil med drugim s predvideno prepovedjo vgradnje peči na lesno biomaso kot primarnega vira ogrevanja pri nekaterih novogradnjah, prepovedjo vgradnje plinskih kotlov za ogrevanje v novih stanovanjskih stavbah in omejitvami pri podeljevanju koncesij za distribucijo plina. Premier Golob je nato v ponedeljek napovedal, da bo vlada predlagala umik določbe glede peči na lesno biomaso, saj da je bolj pomembno zamenjati stare naprave v 430.000 gospodinjstvih, ki se ogrevajo na ta način.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Ender3 14:11 31.januar 2024.

    Opozicija pregovorno mora biti proti. Kam pa pridemo, če bi se politika poenotila..Morda bi rabili še dodatnih 90 posrancev, da bi bil cirkus še večji..

  • Luksi 12:07 31.januar 2024.

    Sončni kralj bi najraje videl, da vsi skupaj opustimo kurjenje kakršnihkoli energentov in preidemo na ogrevanje s toplotnimi črpalkami. To je sicer odlična ideja in dejstvo je, da bi onesnaženje močno zmanjšali, predvsem v zimskem času. Žal pa je to ...prikaži več utopična ideja, ki z realnostjo nima nobene veze, kar bom v nadaljevanju utemeljil tako, da bom odgovarjal sam sebi.

  • www 12:05 31.januar 2024.

    da je opozicija proti, prej govori v prid zakona in ne obratno. ker kontriranje niti najmanj ne temelji na strokovnih argumentih ampak na populizmu, politikantski agitaciji in lažnih trditvah.

Sorodne novice