Slovenija
18 ogledov

“Opozorilo je resno”

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Slovenske finance. Do padca v bonitetni razred B nas loči le še ena stopnička, ukrepi zato nujni, svarijo vsi.

Dogovor. “V slovenskem bančnem sistemu manjka milijarda evrov svežega kapitala – to bo treba rešiti,” pravi ekonomist Igor Masten. Meni, da so opozorila bonitetne hiše Moody's, ki je Sloveniji včeraj znižala bonitetno oceno na A2, resna. Pred padcem v razred B je le še ena stopnička, to je ocena A3. Včeraj so jo dobile Italija, Malta in Španija.

“Naša vlada bo morala v treh, štirih mesecih priti na dan z jasnimi ukrepi,” opozarja Masten. Da bo znižala primanjkljaj in se umaknila iz gospodarstva, “je obljubljala vsaka vlada, zato bo zdaj treba preiti k dejanjem”. Šele to bo bonitetnim agencijam dalo jasen signal, da se razmere pri nas vendarle rešujejo, meni Masten.

Bančnica Cvetka Selšek pa pravi, da je bilo znižanje bonitetne ocene pričakovano in da nikakor ne pomeni, da bonitete ni mogoče izboljšati. “Nova vlada je nastopila in moramo kar reči, da bo zmogla. Minister Janez Šušteršič, ki ga čaka najtežja naloga, je dosti čvrsto zastavil varčevanje,” razmere vidi Selškova. O dokapitalizaciji in iskanju nove uprave NLB pa pravi: “Ni veliko časa, lastniki morajo ukrepati takoj in pragmatično.”

In odziv novega finančnega ministra: napoveduje sprejemanje ukrepov, ki naj bi padanje bonitet ustavili. Prioriteta je rebalans proračuna za leto 2012, odgovarja. Kdaj bo sprejet, “še ne more pojasnjevati”. Odgovoru, ali se je oziroma se bo zaradi opozoril bonitetne hiše minister še ta teden sestal z guvernerjem Banke Slovenije in agencijo za upravljanje kapitalskih naložb, pa so se na ministrstvu za finance izognili s pojasnilom, da bodo srečanja potekala “redno, odvisno od aktualnih razmer”, da pa jih javno ne bodo pojasnjevali, ker to ni praksa.

“Sumljivih” 12 članic

Finančno zdravje. Evropska komisija (EK) je včeraj Slovenijo uvrstila v skupino z Belgijo, Bolgarijo, Ciprom, Dansko, Finsko, Francijo, Italijo, Madžarsko, Španijo, Švedsko in Veliko Britanijo. V vseh teh 12 državah Evropske unije (EU) je treba po mnenju EK narediti poglobljene analize makroekonomskega stanja države. Analiza naj bi dala odgovor, ali so makroekonomska neravnovesja v kateri od teh držav že škodljiva. Gre za prvo tovrstno poročilo EK, ki je nastalo v sklopu novih pravil, ki veljajo od decembra in so namenjena krepitvi proračunske discipline. To naj bi EU poskušalo zavarovati pred plazom držav, ki bi šle po poti Grčije.

 

Komentarjev 1
  • izvedenec 09:12 15.februar 2012.

    enostavno - naj naše elite vrnejo ukraden denar iz naših bank, pa smo na konju;ha ha - banke oropane, mi pa iščemo finančne injekcije??