Slovenija
450 ogledov

Opreme je dovolj, primanjkuje kadra

Respiratorne maske N95 Epa Respiratorne maske N95
Pomagajo jim študentje zdravstvene nege ter tisti zaposleni, ki so se upokojili v zadnjih treh letih.

Vodja regijske ekipe območne enote CZ Koper za področje domov starejših občanov Gabrijela Valenčič je na današnji novinarski konferenci vlade poudarila, da imajo v domovih na Primorskem zaščitne opreme dovolj, jim pa kljub pomoči študentov še vedno primanjkuje kadrov. Nekaterim domovom so na pomoč priskočili tudi tisti zaposleni, ki so se v zadnjih treh letih upokojili, je povedala.

"Študenti zdravstvene nege imajo kot prostovoljci veliko vlogo, brez njih bi bilo delovne procese nemogoče izpeljati. Sodelujemo tudi z območnimi epidemiologi, oblikujemo smernice za delo, izvajamo izobraževanja za zaposlene v domovih, svetujemo, kako organizirati delo in rdeče ter sive cone v domovih," je povedala vodja regijske ekipe. Na pomoč domovom priskočijo tudi lokalni zdravstveni domovi. Na Primorskem so od enajstih socialnih zavodov samo trije brez okužb s covidom-19. 

Dejstvo, da so socialni zavodi postali žarišča okužb, je pripisala vnosu okužb preko asimptomatskih zaposlenih in tistih stanovalcev, ki so se vračali iz bolnišnic. Množično testiranje zaposlenih v socialnih zavodih, kot ga napoveduje ministrstvo, je pozdravila, a bo po njenem mnenju v praksi predstavljalo precejšen izziv.

Šestan: Pomoč je dobrodošla

Srečko Šestan | Avtor: Daniel Novakovič/STA Daniel Novakovič/STA
Domovom starejših občanov je na pomoč priskočila tudi Civilna zaščita. Skupaj z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so se pred dvema meseca dogovorili, da jim bo civilna zaščita pomagala iz naslova občinskih struktur. 

Poveljnik Civilne zaščite, Srečko Šestan je poudaril, da se v domovih starejših občanov težave pojavljajo na treh področjih: kadri, stanje zaščitne opreme in vzpostavitev rdečih con. Pomanjkanje zaščitne opreme ni tako pereče, je pojasnil Šestan. O manjših težavah na vzhodnem Štajerskem bo jutri razpravljala delovna skupina za spremljanje potreb, kjer bodo prisotni tudi predstavniki pristojnih ministrstev, in sprejela odločitev, ali je primeren čas za aktiviranje blagovnih rezerv. 

Težave v domovih za starejše občane imajo ponekod težave tudi z vzpostavitvijo rdečih con, predvsem tam, kjer so rdeče cone v domovih prostorsko neizvedljive in tam, kjer je okuženih toliko, da zmanjka prostora. 

Na vprašanje, ali bi lahko Civilna zaščita pomagala pri sistematičnem testiranju s hitrimi testi, je Šestan pojasnil pritrdilno, če bi šlo za testiranje množične populacije. V tem primeru bi se lahko poleg obstoječih struktur civilne zaščite vključili tudi pripadniki slovenske vojske. 

Pomoč nudijo v 64 domovih

Dnevno je aktiviranih od 1400 do 1600 članov Civilne zaščite na vseh ravneh, k temu je treba prišteti tudi približno 190 humanitarcev na dan pri različnih nalogah. Trenutno pomagajo v 64 od 102 domovih starejših občanov v Sloveniji.

Na državnem nivoju z ekipami Rdečega križa pomagajo predvsem zdravstvu. Civilna zaščita kot krovna struktura nudi logistično pomoč za zagotavljanje materialnih sredstev, pomaga pri prenosu premikanja opreme, pri razvozu hrane iz samih lokacij v rdeče cone ipd., sodelujejo s koordinatorji za vzpostavitev rdečih con, pri prevozu brisov itd. Trenutno je civilna zaščita v domovih za starejše občane postavila 13 bivalnih zabojnikov in pet sanitarnih. 

Dnevno je na terenu od 60 do 300 prostovoljcev Rdečega križa, a je število še možno povečati. V naloge se vključujejo tudi gasilske enote, ki nudijo pomoč npr. pri razvozu perila, pri vzpostavljanju rdečih con, razkuževanju itd. Dnevno je na terenu tudi do 26 prostovoljcev Slovenske filantropije in do 60 prostovoljcev Slovenske karitas. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • kontrahan 12:44 24.november 2020.

    Ma ne vem če res primankuje kadra. Soseda dela v bolnici, medicinska sestra v ambulanti. Pa če ni dohtarce kak dan ali dva, včasih tudi več, je pač sestra doma. Če bi bilo tako pomanjkanje, jo bi pač dali za ...prikaži več tiste dni delat s pacienti na kovid oddelek. Pa ne mi govorit, da ni usposobljena za delo s covid bolniki. Če lahko pomagajo volunterji, lahko ona še toliko prej.

  • lulibuc 11:53 24.november 2020.

    Primanjkuje pameti, ne kadra in ne prekletih mask. https://www.facebook.com/tjasa.vuzem/videos/3618234528223290