Slovenija
14251 ogledov

Orehovec napovedal, kdaj se v šolo vrača naslednja skupina otrok

Covid-19 v srednji šoli Profimedia
Vlada bo prihodnjo sredo odločala o smernicah s semaforja z "dodatki".

Prihodnji torek se v šolo vračajo učenci in učenke prve triade v vseh slovenskih statističnih regijah. O novem sproščanju bo vlada odločala prihodnjo sredo.

"Na ministrstvu si želimo, da bi se čim prej v šolo vrnilo čim več otrok, po možnosti vsi," je za oddajo Premagajmo covid na RTV SLO povedal državni sekretar na ministrstvu za šolstvo Damir Orehovec. "Moramo biti pozorni na epidemiološko sliko. Ko bo število dnevnih okužb padlo pod tisoč, čemur smo že dovolj blizu, bo prišlo do novega sproščanja. Lahko da bo situacija ugodna že naslednjo sredo - sproščali bomo glede na semafor, pri čemer bo treba to še specificirati. Držali se bomo semaforja, z raznimi dodatki, tako kot smo sedaj dodali individualni pouk v glasbenih šolah. Pozorni bomo na to, da se vrnejo predvsem dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, lahko da se bo to zgodilo že prihodnji ponedeljek."

Oranžna faza sproščanja ukrepov pomeni, da se sprostijo preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednjih šol po programu C, na fakultetah izpiti in seminarji do deset ljudi. 

Semafor | Avtor: STA STA

Janez Janša Ukrepi Slovenija Odločitev je padla: V torek v šolo učenci prve triade po vsej državi

Na vprašanje voditelja oddaje, ali bomo v prihodnosti v šolah testirali tudi otroke, pa je dejal: "Ni nobene konkretne akcije v tej smeri."

Vračanje prve triade v šole po vsej Sloveniji bo prihodnji torek po oceni Orehovca potekalo brez težav. "Verjamem, da bodo šole to opravile z največjo odgovornostjo, tako kot do sedaj," je dejal Orehovec. "Navodila so dobili že pred dvema mesecema, sedaj so dobili samo napotilo, da se le ta uresničijo."

covid-19 slovenija šola | Avtor: Profimedia Profimedia

Da bo odpiranje potekalo brez težav meni tudi Peter Pirc, ravnatelj OŠ Kočevje, ki se po novembru odpira prvič. "Namen je iskren," dejal za oddajo Premagajmo covid. "Tako kot si sedaj učenci želijo v šole, si niso še nikoli. Testiranje se izvaja v ponedeljek, dogovorjeni smo z ZD Kočevje, v torek pridejo učenc. Protokoli so narejeni."

Slovenija Pet občin že v zeleni fazi, precej bi jih lahko odprlo vse šole

Poudaril je, da bo treba upoštevati predvsem pet smernic - da v šolo prihajajo zdravi otroci in zaposleni, da se ravnajo po mehurčku, upoštevajo oznake na tleh oz. koridorje, v šolo vstopajo samo zaposleni in učenci ter da v skupnih prostorih nosijo maske. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Taja 09:22 06.februar 2021.

    Prihodnji ponedeljek so počitnice!!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:40 06.februar 2021.

    Ob sproščanju ukrepov kar se šol tiče, bi morala šolska ministrica kaj več od sebe dati. Povedati kako bo z ocenjevanjem, malo pomiriti šolarje. Dijaki se bojijo, da bodo profesorji planili po njih takoj, ko se vrnejo v šole. Prehod ...prikaži več na na eno ocenjevalno obdobje je bila največja zabloda ministrice. samo spodbujanje kampanjskega učenja in povečevanja stisk dijakov.

  • vera23 19:55 05.februar 2021.

    15.2. se začnejo počitnice