Slovenija
28403 ogledov

Za 85 tisoč Slovencev zadeva končana, v kratkem jih čaka še več

Ljubljana ulica ljudje Profimedia
Po 24 letih smo zamenjali osebne izkaznice, saj od konca marca slovenske upravne enote izdajajo nove biometrične osebne izkaznice.

Nove biometrične osebne izkaznice upravne enote izdajajo od 28. marca letos. Nova osebna izkaznica ima 34 izpostavljenih zaščitnih elementov, kar je 20 več kot stara izkaznica. Od 28. marca do 26. aprila je po podatkih ministrstva za notranje zadeve vlogo za novo biometrično izkaznico vložilo že 84.947 državljanov. 

Do konca leta se izteče veljavnost še 197.458 osebnim izkaznicam. Izpostaviti je treba, da se skoraj sto tisoč osebnim izkaznicam veljavnost izteče junija in julija. Zaradi velikega pritiska na upravne enote je tako pomembno pravočasno preveriti veljavnost osebnih dokumentov in oddati vlogo za nov osebni dokument pravočasno. "Državljanom vsekakor priporočamo, da preverijo veljavnost svoje osebne izkaznice in vlogo vložijo vsaj 14 dni, preden jo bodo potrebovali," svetujejo na ministrstvu. 

Stare osebne izkaznice, ki datumsko še velja, pa zgolj zaradi pričetka izdaje novih ni treba menjati. Uporabljate jo lahko normalno do njenega poteka. 

Na upravnih enotah letos pričakujejo tudi večje število vlog za izdajo novih vozniških dovoljenj. Stara vozniška dovoljenja na tridelnem roza obrazcu veljajo le še do 19. januarja 2023. Takšnih naj bi bilo še več kot 400 tisoč. Na ministrstvu za infrastrukturo, ki vodi evidenco, so v marcu zabeležili povečanje oddanih vlog za več kot 100 odstotkov v primerjavi z marcem 2021. 

Upravna enota Linhartova Slovenija Vsaj toliko prej morate oddati vlogo

Obiščete lahko katerokoli upravno enoto

Vlogo za izdajo osebne izkaznice, potnega lista in vozniškega dovoljenja lahko oddate na katerikoli upravni enoti v državi. To pomeni, da lahko najprej preverite, kakšne so čakalne dobe na posameznih upravnih enotah, nato pa na podlagi tega sprejmete odločitev, kje boste oddali vlogo. Podatki o čakalnih dobah na upravnih enotah so objavljeni na spletni strani ministrstva za javno upravo. Podatki se osvežujejo dnevno in so objavljeni najkasneje do 10. ure. 

Trenutno se najdlje čaka na upravni enoti Ljubljana (26 dni) in na upravni enoti Grosuplje (20 dni). Čakalne dobe so različno dolge tudi glede na to, za kateri dokument bi radi oddali vlogo. Na oddajo vloge za novo vozniško dovoljenje boste najdlje čakali v Ljubljani (26 dni) in Kočevju (20 dni). 

Upravna enota Linhartova Slovenija Na upravnih enotah se kmalu obeta kaos

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 11:07 02.maj 2022.

    Vse po planu klausa švaba, nova os. izkaznica pomeni tvojo QR kodo, odvzemom tvojega premoženja in vsakoletno injekcijsko ubijanje tebe in tvoje družine.

  • vanc7 18:51 30.april 2022.

    Imel ne boš nič in boš srečen...