Slovenija
5937 ogledov

Osnutek koalicijske pogodbe je ekonomsko škodljiv

Novice: Osnutek koalicijske pogodbe je ekonomsko škodljiv - Janez Šušteršič Saša Despot
Ekonomist in nekdanji minister za finance Janez Šušteršič ocenjuje, da bo osnutek koalicijske pogodbe najbolj prizadel tisti sloj prebivalstva, ki je to vlado izvolil.

Najbolj problematične se ekonomistu in nekdanjemu finančnemu ministru Janezu Šušteršiču zdijo napovedi "glede veliko večje javne porabe za celo vrsto področij in nepremišljene obdavčitve". Za portal Siol.net je povedal, da si je treba za spremembe davčnega sistema, spreminjanje že uveljavljenih zakonov vzeti čas. Zadeve je treba analizirati in razmisliti o učinkih. 

Skrbi ga, ker osnutek koalicijske pogodbe vključuje veliko stvari, za katere bo treba najti dodatna sredstva. Napovedi novih davkov bi, je povedal za Siol.net, najbolj prizadele srednji sloj. Dodaja sicer, da je treba počakati, kaj bo dejansko tudi sprejeto, saj je sam mnenja, da bo znotraj koalicije prišlo do trenj, ki bodo pripeljala do sprememb. 

Predlog o 30-urnem delovnem tednu po njegovem ni težava, če je stvar prostovoljna. Medtem ko bi ga v proizvodnji težko uvedli, je možnost za kaj takega večja v storitvenih dejavnostih. Prav tako je težko takšen način dela pričakovati v zdravstvu. 

Dotaknil se je tudi dviga minimalne plače in pokojnin. Izpostavil je, da imamo zakon, ki usklajuje minimalno plačo z rastjo cen življenjskih potrebščin, kar pomeni, da bo minimalna plača tako ali tako kmalu na 800 evrih. Pri obljubi o minimalni pokojnini v višini 700 evrov, pa se sprašuje, kako bodo to zagotovili. Meni, da v pogajanjih ni bilo nikogar, "ki bi razmišljal o javnih financah", pa tudi minister za finance "o javnih financah ne ve nič". 

Šušteršič je v pogovoru za Siol.net dejal, da pričakuje trenja znotraj koalicije v obliki nekih radikalnih idej, kar lahko hitro zaplete zadeve. Samo napovedovati stvari ni dovolj, treba jih je tudi pripraviti in izpeljati. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 13
  • bobubob 17:39 19.maj 2022.

    Treba je vzeti tam, kjer je malo in dati tja, kjer je več. ©Superhik.All rights reserved.

  • igorgeus 16:36 19.maj 2022.

    to je ta, ki nas je tako zadolzil, da je jj trojko klical, potem pa smo banke prodali?

  • viljem 09:58 19.maj 2022.

    Šuštaršič nas skuša prikazati kot žrtev podjetnega, trajnostnega ljudstva, ki bo organizirano v državo, dejansko smo pa žrtev lopovske, mafijske, izdajalske kriminalne organizacije, ki nas je prodala madžarskemu nacionalnemu interesu.